Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam taki problem. Gdy rano odpalam i jest zimno na dworze to obroty przez chwile falują. Domyślam się że to przez świece żarowe. Ale dzisiaj jadąc w trasie chciałem przegonić trochę samochód i co się okazało na 4 biegu idzie normalnie do końca tzn 4.500obr/min zmienia na 5 obroty spadają poniżej 3.5 tysiąca i auto jak dojdzie na 5 biegu do tych 3.5 tyś to tak jakby nie miał siły jechać od 170 do 180 rozpędzanie długo mi zajęło ale do tych 160-170 rozpędził się szybko. Potem stanąłem na skrzyżowaniu i włączyłem luz (skrzynia automatyczna) obroty silnika zaczęły falować. Mam wrażenie, że samochód raz idzie dobrze na tym 5 biegu a raz jakby nie miał siły się rozpędzić tak jakby coś go hamowało przy tych 3.5 tyś i podkreślam tylko na 5 biegu. Moim zdaniem na 5 biegu powinien osiągnąć minimum 4tyś obrotów bo wtedy samochód osiąga maksymalną moc. Samochód został podłączony pod komputer i nie wykazuje żadnych błędów.

-Filtr odmy zmieniony

- filtr paliwa też niedawno wymieniałem

-zawór EGR wyczyszczony

- elektrozawór od turbo i elektrozawór od EGR czyszczony

- filtr powietrza nowy

- przepływomierz chyba dobry( samochód ma kopa na każdym biegu tylko nie na 5, ekonomizer idzie do końca skali czyli chyba jest ok)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam moglbys podpowiedziec gdzie znajde elektrozawor od Turbiny i od EGR?? Mialem awarie alternatora. gdy dojechalem do warsztatu auto juz prawie nie jechalo az wkoncu zgaslo z braku pradu. Po naprawie zauwazylem ze auto jest mega mulowate i teraz dopiero wyczytalem ze te sprezarki sa elektrycznie sterowane. Gdzie znajde to to ustrojstwo przy turbinie??