Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
prosze o pomoc kupiłem niedawno bmw 318 is coupe e36. 92r. chciałbym zamontowac alarm ,ale niewiem gdzie sie mam podepiąc z centralkom i jak zrobić zeby zamek centralny był na pilota .
Opublikowano

witam.

jestem tutaj nowy na forum. witam wszystkich. od kilku tygodni jestem szczesliwym posiadaczem BMW. i od kilku tygodni zakladam alarm(brak czasu). wczoraj podlaczalem centralny zamek. wiec tak: zeby dostac sie do modulu sterowania centralnym zamkiem nalezy zdemontowac schowek. po prawej stronie nad glosnikiem bedzie modul ABS (srebrna skrzynka) i zaraz obok niego po prawej stronie przy sciance modul sterowania centralnym. jest to czarna palstikowa skrzyneczka, z ktorej wychodza dwie kosci. interesuje nas ta, ktora jest blizej nas (patrzac od przodu). z niej wychodzi kilka kabli (bodajze 5 ale nie jestem pewien). i wydaje mi sie , ze w coupe, a przynajmniej u mnie, jest troche inaczej niz w sedanach. bo jak wyczytalem na forum otwieranie (BIAŁY/ ZIELONY) a zamykanie (BIAŁY/ CZARNY). nie wiem dlaczego ale u mnie jest inaczej. mianowicie impuls do otwarcia zamka jest na kablu niebieskim(z bialym paskiem) a do zamkniecia na kablu bialym. na pewno te kable niezaleznie od koloru znajduja sie po prawej stronie pierwszej kostki (wychodza tylko dwa kable - przód kostki - bialy-zamykanie, tyl kostki - niebieski-otwieranie). i pamietaj ze sterowanie centralnym jest + wiec musisz wiedziec czy z Twojego alarmu idzie impuls +. jezeli nie to musisz zmienic polaryzacje. a jesli wszystko jest ok to wtedy laczysz kable ktore wychodza z alarmu z tymi co wychodza z modulu centralnego zamka (odpowiednio otwieranie do otwierania a zamykanie do zamykania). wydaje mi sie ze wszystko dobrze powiedzialem ale dla pewnosci sprawdz jeszcze wszystko miernikiem.

pozdrawiam