Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Od pewnego czasu jestem szczęśliwym posiadaczem BMW E30 316 z silnikiem M40. Długo sie nie nacieszyłem ponieważ pewnego razu mój kolega, uczeń mechaniki samochodowej powiedział mi że silnik chodzi za głośno jak na 1.6 i wogole tak dziwnie, ponieważ jezdzil 1.8 M40 i było dużo ciższe. Pózniej gdy to przemyślałem stwierdziłem że ma racje, silnik przy zapalaniu jakby dziwnie zapiszczy a po zapaleniu wewnatrz słychać tylko stukot ze silnika. nie wiem co myśleć i zwracam sie z pytaniem co może byc przyczyna, kolega wspominał o rozrządzie i coś o zaworach. jesli tak to moze ktoś wie jakie moga być koszta tego wszystkiego. ponieważ autko chciałem zrobic na cacy i zastawiałem sie nad włożeniem silnika na 2.5 bez vanosa, badz 2.0 z vanosem a jeśli remont tego 1.6 ma wyjść 1000 zl to ja kupie 2.0 z instalacja całą i włoże ten silnik.Czekam na rady i pozdrawiam wszystkich fanów BMW:).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie klasyka M40. Masz post "najczęście zadawane pytanie", i tematy typu klaczego m40 klepie. Poczytaj.

viewtopic.php?f=67&t=136132

ew.koszt naprawy w zależności od tego jak bardzo chcesz się p...ć dalej z tym m40. Wałek, popychacze i dzwigienki plus robota to ok 1 tyś. Można też kupić same popychacze i pojechać do gościa z aleksandrowa ktróry robi patent by uciszyć M40. koszt u niego to ok 350-500zl. Ale jak chcesz i masz kasę na SWAP to lepiej SWAP.

Opublikowano
No tak troche czytałem o tym.I musze przyznac że todość przerażająca perspektywa.Pomyślę co z tym poczać i zobaczymy co dalej, W każdym razie wielkie dzieki kolego za rade i pozdrawiam!