Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam problem z nowo kupionym E36 compact

Tył na 100% nie był uderzony ale w stacji diagnostycznej wyszła spora zbieżność oraz negatyw - dzięki czemu tnie mi opony.

Wyczytałem że nie ma możliwości regulacji negatywu, nie licząc śrub piotresa.

Czy istnieje jakakolwiek mechaniczna możliwość regulacji zbieżności oraz pochylenia kół ?

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu. Następnym razem dostaniesz ostrzeżenie. mattiss

Dziękuję za poprawienie natomiast mój Compact to składak a taki model nigdy nie istniał więc wpisywanie wielkości silnika w tym przypadku mija się z celem.

Edytowane przez jackolus
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Compact praktycznie jest jak e30, nie ma szans na regulację zbieżności. Jak ścina opony to może masz obniżony samochód mocno i z tego powodu bedzie Tobie zawsze ścinać. Jedyna rada to tuleje mimośrodowe i zabawa w regulacje. Zakładam że tuleje belki i wahaczy są w stanie należytym a nie zużyte.
Opublikowano

Tak, mam niestety obniżony samochód ale z tym nic nie zrobię.

Nie mam zamiaru również zmieniać opon co 2000km więc czas naprawić kąty.

Cały tył już wyjęty z auta więc z rozpędu wszystkie gumy zmienię na poliuretany, przy czym zaciekawiłeś mnie tulejami mimośrodowymi

.

Mam plan zrobić samemu patent pietrasa ze śrubami acentrycznymi ( z całym szacunkiem, nie będę płacił 4 stówki za 8 śróbek z napisem bmw ) , ale kupując poliuretany mam możliwość wzięcia mimośrodowych.

Czy jestem w stanie na stałe wyregulować za ich pomocą zbieżność i negatyw ? W jaki sposób można je zablokować w danej pozycji ?

Za pomocą śrób acentrycznych blokuję nakrętką i żadna siła tego nie ruszy, natomiast do tulejek mam lekki dystans jak będą się spisywać.

Czy służyłbyś jakimś linkiem żeby unaocznić ich działanie ?

Mój plan opiera się według poniższego przykładu:

http://forums.bimmerforums.com/forum/showthread.php?t=1278077%22

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oj wprowadziłem Cię w błąd z tymi tulejami. Tak to jest jak człowiek gdzieś cośprzeczyta i nie doczyta do końca. Chodziło mi własnie o ten patent z tą śrubą. Raz w zyciu to widziałem na oczy, nie mając bawary w posiadaniu i nie wgłębiałem się w temat, ale na forum jest napewno ktoś kto to przerabiał więc musisz poczekać aż ktoś odpowie Tobie coś więcej. pozdrawiam