Skocz do zawartości

320i po wymianie czujnika temperatury wody podnosi sie wskaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam dzisiaj zmieniałem czujnik temperatury wody i po wymianie temperatura na zegarach podnosi sie za mocno bo przechodzi daleko poza 90 stopni
Opublikowano
tak dobrany jest raczej dobry bo miałem oryginalny i byl dobierany z katalogu ten nowy
Opublikowano
a idzie to samemu zrobic czy trzeba jechac gdzies na komputer????
Opublikowano
miałem wymieniany termostat i cały płyn bo wogóle nie grzal ale temp na wskazniku nie tak pokazywała jak trzeba dlatego chciałem go wymienic mam jeszcze pytanko jak najlepiej odpowietrzyc układ chłodzenia???
Opublikowano
O odpowietrzaniu było wiele na forum, poszukaj, w tym może właśnie tkwić problem, jak nie jest dobrze odpowietrzony układ to mogą się dziać takie historie z temp.
tel. 514.99.46.99
Opublikowano
Odkręć korek wlewu i odpowietrznika,najlepiej stań pod lekką górkę (moja sugestia) ogrzewanie na maxa włącz tzn temperaturę. Odpal silnik,poczekaj aż się zagrzeje w międzyczasie dolewaj płynu jeśli widzisz że w pojemniczku go zaczyna ubywać. Z małego koreczka powinno lecieć powietrze z płynem obserwuj ten odpowietrznik jak przelejesz płym aż pod korek to zacznie wywalać go odpowietrznikiem ale w ten sposób będziesz wiedział czy jest już czysty płyn czy dalej jest powietrze w układzie. Potem zakręć odpowietrznik. Jak płyn trochę zejdzie w zbiorniczku to potrzymaj na ok 3tyś obrotów,zobaczysz że zacznie się lać ciurkiem płyn do zbiorniczka od strony odpowietrznika.W tym czasie powinno polecieć ciepłe z nagrzewnicy. Jeżeli dalej jest zimne a temp idzie ponad połowę to na bank masz padnięty termostat,mimo że może i nowy założyłeś. Wystarczy czasem że raz temperatura skoczy pod czerwone pole i szlak trafi termostat.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
próbowałem tez odpowietrzyc jak radził DjAquaz a tez to nic nie daje co mogło sie stac ????
Opublikowano
To zrób jeszcze tak. Zlej cały płyn. Wyjmij termostat. POskładaj odpowietrz i się dowiesz czy termostat masz zwalony.Auto się dłużej nagrzewać będzie ale będziesz mieć pewność :cool2:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
ok jutro bede próbował tak zrobic bo dzisiaj juz niestety nie dam rady
Opublikowano
byłem u jednego mechanika i stwierdził ze uszczelka pod głowica poszła :cry: :cry: :cry: