Skocz do zawartości

Przygasająca deska rozdzielcza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Szczęśliwym posiadaczem mojego autka jestem od paru miesięcy. Problem który tutaj poruszam zaobserwowałem juz pierwszej nocy po zakupie auta. Chodzi mianowicie o przygasanie oświetlenia na desce rozdzielczej (przygasają wszystkie podświetlane wskaźniki, dotyczy to też radia jak i podświetlanych przycisków), przygasają również światła drogowe jak i postojowe trwa to parę sekund poczym wszystko wraca do normy. Hmmm na pierwszy rzut oka nie widać różnicy a jednak podczas jazdy nocą da się to dostrzec. Dość często przepaleniu ulegają żarówki (światła, kierunki).

Gdzie szukać przyczyny?

Pozdrawiam

Opublikowano

1.J.W.

2.Sprawdz mase (minus) czy kable nie są zaśniedziałe i jest przejście (przy klemach-akumulator, i drógi koniec-do blachy)

3.sprawdź paski - czy nie jest są luźne i popękane, może wartało by wymienić (ale chyba nie, bo by piszczały)

4.sprawdź napiecie na włączonym silniku pownno być o ile się nie myle 13-14 V, przy wył. ponad 12 V

w sklepach elektronicznych, ew.motoryzacyjnych można kupić takie małe urzadzeni, np. 5 diodek 2xczerwona - zielona - 2xpomaraczowa i w zależnaości od napiecia świecą się 1(10V) 2(11V), 3 (12V), 4(13V) i 5(14V) podpinasz pod akumulator, montujesz w takim miejscu żeby nie przeszkadzało i zawsze widzisz co się dzieje (sam takie coś mam) może nie wygląda to super pieknie ale wiem jak coś jest nie tak

Bayerische Motoren Werke http://img482.imageshack.us/img482/7716/bmwsmiley9vq.gif