Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Wybaczcie że od razu zaczynam od prośby o pomoc ale zawsze jest jakiś powód który przywleka człowieka za kołnierz na forum.

Słuchajcie mój problem wygląda następująco.

Otóż wczoraj jadąc sobie niunią do panny trochę deptałem bo droga była w miarę.. i nagle ni stąd ni zowąd auto zaczęło wydawać z siebie dźwięk którego nie lubię " Bu u u u u u u u u u u u u" sobie myślę ładne jaja dopiero tankowałem a tu gaz się skończył? przerzucam na benzynę a tu to samo.. Dziwne było to że jak puściłem pedał gazu to na wolnych obrotach bmw chodziło..dodawałem gazu - próbowało gasnąć i nie miało siły.. musiałem prosić panne aby mnie zaholowała do siebie - trochę wstyd ale co zrobić :D .. po drodze gdy mnie ciągnęła próbowałem odpalić, ale były tylko wolne obroty.. Na spokojnie potem dumając nad objawami doszedłem do wniosku że to chyba coś z zapłonem a dokładniej z podawaniem iskry za czym idzie palec i kopułka.. ponieważ od jakiegoś czasu nie równo chodził silnik, tak jakby czasami iskra ginęła na 4tym garze..a jak bmw przeciągałem przy wyprzedzaniu to zdarzało się że na 4ce przy 3tys obrotach muliła się (łapała czasami wystrzał) i dalej szła..

i mam takie pytanie czy dobrze dumam? Czy to na prawdę palec albo kopułka? Poradźcie Coś moi drodzy przyjaciele :lol: ..

Jutro jadę do panny rozbiorę kopułkę i się przyjrzę jak to tam wygląda bo wczoraj czasu nie było gdyż przy -15 ciężko było klucz w ręku utrzymać :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A od tych strzałów gazu to pewnie przepływke szlak trafił. Sprawdź czy klapa w przeplywce chodzi rowno i nie przycina się. Potem sprawdź szczelność całego doloty i czy czasem gdzieś lewizny nie ciągnie. Oczywiście wystrzały są spowodowanę zużytą kopułką, palcem, swiecami i przewodami więc na 99procent do wymiany.
Opublikowano

e30.318 kolego u mnie przepływka jest cała gdyż mam w niej przed kolankiem takie jakby zabezpieczenie.. nie wiem czy to jest oryginalnie gdyż pierwszy raz się z tym spotkałem.. jest takich kilka nacięć które wyglądają jak oryginalne co są przytkane taką opaską gumową która podczas wystrzału zeskakuje i nie uszkadza nic..

odpaliłem bmw i chodzi tylko na wolnych obrotach..jak dodaje gazu to telepie całym silnikiem i gaśnie.. mi to wygląda na brak iskry na kolejnych garach 2 4.. jutro jadę i zainwestuję w nowe świece przewody palec i kopułkę.. ciekawe ile mi krzykną :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To zabezpieczenie czasami nic nie daje. Też mam i gumę i zabezbieczenie a jak mi raz palneło to puszka mi popękała. Na szczęście był to jeden jedyny raz. Od tego czasu nie robie więcej na świecach jak 10 tyś. Kopułka, palec i świece to spokojnie poniżej 200pln i straczy jesteś na jakąś dobrą flachę.
Opublikowano

e30.318 :) .. No moje poprzednie bmki kolego to były same benzyniaki dlatego wystrzały były mi obce.. ale jak benzynka jest po 5zł za litr to i człowiek się na gazie nauczył jeździć :D ..

jutro kupuje graty i składam niunie ;)..

Opublikowano

Siema. Coś mnie podkusiło i ściągnąłem palec kopułkę.. poczyściłem to wszystko popsikałem kontaktem i iskra jest..konia może by nie zabiło ale myślę że wystarczająca żeby auto odpaliło.. a tu nadal [BAD]..

A jest niezłe jajo którego nie umiem sobie wytłumaczyć. Patrząc iskrę na świecach wyjmowałem je po kolei sprawdzałem i wkręcałem.. a przy 1szej świecy gdy była wyjęta auto odpaliło :shock: i chodziło.. zaskoczyło mnie to.. możecie to wyjaśnić? :D

zastanawiam się nad przepływomierzem jak to mówił wcześniej kolega e30.318..

no bo już tracę pomysł na to..a może coś z paliwem? ale to raczej nie możliwe gdyż zepsuło mi się jak jechałem na gazie.. a auto odpala na benzynie a potem się samo przełącza.. w mordę jeża :)..

Przyjaciele pomóżcie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Skor strzela Ci gazem to kopułkę i palec i świece i tak wymień. Odpaliło na 3 garach a na 4 nie chce chodzić? Dziwna sytuacja. Probujesz oczywiście odpalić na benzynie?
Opublikowano
Kolego wiesz ja tutaj wtrace cos takiego miałem kiedyś pewną bestie a natomiast Fiata Tipo 1.4 DGT autko super sie jeździlo as tu nagle ja mu w GAZ a on brak reakcji tak jak u Ciebie to na hol do szpeca na wrsztat i komputer mu pierdzielna zaprogramował i hulalo jak dziewczynka 20 letnia w luzeczku :). Ale tak było u mnie.
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
Opublikowano

e30.318 teraz to nawet nie strzela bo nie chce już wcale zapalić:).. wtedy chodził chwilę bez PIERWSZEGO gara :D.. a odpalam na benzynie gdyż on tylko na benzynie zapala a potem sam się na gaz przełącza powyżej 2500 obr

To kolego co proponujesz zrobić? bo przewody widzę że są ładne a świece prawie nowe.. Wszystko Boscha jest.. iskra jako taka jest.. więc powinien załapać a on teraz ma mnie totalnie w d.... :) i nawet pogadać nie chce.. Przepływka?:) a może zdjąć kanapę i posłuchać czy pompka benzynę pompuje.. bo inaczej jak sprawdzić nie odpinając listwy wtryskowej ani kolektora dolotowego?? :).. głupieje już przy tym :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale skoreo chodził przez moment na 3 garach to paliwo podaje. A czy tobie czasami pasek rozrządu się nie przestawił? A przepływki jeszcze nie sprawdziłeś?????To podstawa. Kopułkę i palce wymień bo czyszczenie nic nie da jak jest scieszka w kopułce upalona.
Opublikowano

e30.318 ale co sam się pasek przestawił podczas jazdy na 4 biegu przy 120? :) wątpię :).

no muszę jakąś przepływkę złapać.. tyle że powiedz mi jeszcze na co patrzeć przy kupnie.. bo tam jakieś numery są.. czy może nie patrzeć na numery tylko kupić Boscha do 1.8 m40 ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak szukasz używane to lepiej by była od m40. Nr. boscha masz wyryte wyraźnie więc numery muszą się zgadzać.
Opublikowano

e30.318 ale tam na przepływomierzu jest tez jakiś numer i chodzi mi o ten numer - czy musi się zgadzać czy może po prostu wystarczy że będzie to od m40 przepływomierz i nie patrzeć na że tak powiem numer seryjny..

hmm a jak wyjaśnisz to że jest iskra na wszystkich świecach :) a tu i tak brak reakcji większej tylko ten raz co odpaliła na 3 garnkach.. możliwe że jest za słaba albo w nie odpowiednim momencie?? czytałem że w m40 wyprzedzenie zapłonu samo się ustawia.. a może zrobić restart komputerowi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To że iskra i paliwo jest to nie znaczy że odpali. Może być paliwa za dużo.

Nr. na przeplywomierzy musi być taki sam, zresztą te przepływki robił tylko bosch więc nie bedzie innych numerów. Oczywiście przepływka z e30, bo w 36 przeplywka miała inną wtyczke.

Opublikowano
hmmm.... Jak wyczysciłeś kopułke to może źle podpiołeś kable. a jezeli nie to posprawdzaj wszystko. Albo strzeliła Ci cewka. tutaj jest zbyt duzo podejzeń prponuje zajechać do jakiegoś zaufanego szpeca
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak mieszkasz w okolicy sosnowca to mam jedną na zapasie i moge ew. pożyczyć.
Opublikowano

Ird przy zepsutej cewce by raczej wcale iskry by nie było :).. a speców to ja omijam :).. sam popsułem sam naprawie:) poprzez wymienianie po kolei gratów :)

e30.318no masz racje..ale chyba w e30 m40 za mieszankę odpowiada komputer i samo się reguluje :).. niestety ja z okolic Mińska mazowieckiego :) ale dzięki za uprzejmość

Opublikowano

Nie uwierzycie co było :D..

przed wszelkimi wymianami postanowiłem spróbować auto odpalić na Plaku do kokpitu samochodowego :) i odpaliło..

Słucham słucham a tu pompka paliwa nie daje oznak życia.. spaliła się.. to gaz podpiąłem na krótko żeby ominąć benzynę i pale.. a tu nic.. patrze do butli a tam "0".. 30l gazu mi spaliła na 150 kilometrach :shock: .. chyba muszę zajrzeć do filtru gazu i poustawiać to.. pewnie rozkręcona jest i dostaje stanowczo za dużo jak na taka pojemność :)..

Mój wniosek:

" Przed wszelkimi naprawami z zakresu mechaniki samochodowej, trzeba pierw sprawdzić czy jest paliwo" :lol:

Dziękuje koledzy za wszelkie sugestie.

Temat uważam za zamknięty i można go usunąć.. Pozdrawiam!