Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Szukałem na forum i nie znalazłem, pewnie dlatego, że to temat banalny. Otóż mam pytanie (może ktoś kojarzy):

http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/320i-M52/LHD/N/1999/may/browse/audio_navigation_electronic_systems/navigation_cd_computer_video_module/

Czy zawsze czytnik Mk2 idzie w parze z modułem Video? Pytam, bo mam nawigację mono + w bagażniku radio, wzmacniacz, moduł GPS, nawigację mk2, a na wyświetlaczu nie widać nic. Niedawno wymieniłem mk2, bo myślałem, że to jego wina - na nowym jarzy się "power" (w sumie spora zmiana do poprzedniej, która nawet nie jęknęła), jednak dalej brak reakcji wyświetlacza.

W okablowaniu podciągniętym do bagażnika mam luźne dwie małe wtyczki, prawdopodobnie do zmieniarki. A z tego, co zauważyłem np na Allegro - moduł video posiada dwa gniazda identyczne do tych z Mk2 (albo to moje złudzenie), ale takich wtyczek wolnych nie mam. Stąd pytanie.

Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dzięki za przeniesienie. Może tutaj ktoś skojarzy problem. No to już wiem, że do działania Mk2 potrzbebuje 1.komputera (czytnika), 2. wyświetlacza (u mnie monochromatyczny z radiem) i 3.anteny. Mam na 100 działający komputer (był sprawdzany gdzie indziej. Po wpięciu w moją instalację eletryczną świeci ON, po włoczeniu płyty świeci CD IN), jednak na wyświetlaczu nic nie widać. Radio gra, sterowanie radiem z panelu nawigacji działa bezproblemowo (w sensie zmiana głośności, skanowanie częstotliwości _na czuja_). Po odłączeniu nawigacji również nic nie pojawia się na wyświetlaczu. I teraz pytanie - czy odpowiedzialnym za ten stan rzeczy może być przewód łączący komputer z wyświetlaczem, czy też sam wyświetlacz? Czy ktoś się może orientuje, kto mi mógłby to sprawdzić w Kielcach albo okolicach?
Opublikowano
Ten mk2 to właśnie ten komputer. Podobnie jak mk1,mk3 i mk4. Wersje mk2 przy wyświetlaczach mono nie wychodziły z TV no bo jak ? To wyświetlacz monochromatyczny a Tv tylko i wyłącznie w 4/3 i 16/9. Jeśli sprawdzałeś swój czytnik w innym samochodzie i skoro jest sprawny to zacząłbym od sprawdzenia samego wyświetlacza. Skoro nawigacja na nim działa to czy pojawia ci się podświetlenie ekranu na starcie ? Chodzi mi nie o wyświetlanie całego systemu a jedynie podświetlenie wyświetlacza na starcie.
http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Z tym modułem TV to kombinowałem w tą stronę, że może ów moduł zawiera jakiś sterownik do wyświetlania czegokolwiek na ekranie mono. No ale skoro niepotrzebny, to już nie wnikam w tą stronę. Jeśli chodzi Ci o pomarańczową poświatę to tak - świeci się. Całe podświetlanie działa. Przyciski radia też (wyszukiwanie stacji, wybieranie stacji po numerze).
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Z tym modułem TV to kombinowałem w tą stronę, że może ów moduł zawiera jakiś sterownik do wyświetlania czegokolwiek na ekranie mono. No ale skoro niepotrzebny, to już nie wnikam w tą stronę. Jeśli chodzi Ci o pomarańczową poświatę to tak - świeci się. Całe podświetlanie działa. Przyciski radia też (wyszukiwanie stacji, wybieranie stacji po numerze).

Czyli tak dla pewności na pewno sprawdzałeś swój czytnik w innym samochodzie i wszystko działa tak ?

http://i602.photobucket.com/albums/tt105/thunderstruck312/bmwklubforum2.gif
Opublikowano

Ekhm.. No widzisz, tutaj nie jestem w stu procentach pewny. Samą nawigację kupiłem na Allegro jako 100% działającą. Zamontowałem ją zamiast mojej starej, która się nie włączała (nie świecił się nawet ON, w środku była zacięta płyta z mapą niemiec). Po podpięciu tej zakupionej przez Allegro ściągnąłem soft, nagrałem na płytę i wrzuciłem do czytnika. Pomielił z 3 minuty, po czym płytę wysunął. Zgaduję, że działa, bo pewnie podniósł sobie firmware. Jednak na wyświetlaczu dalej czarno (tzn pomarańczowo, przez podświetlenie). 100% pewności, że komputer działa - nie mam..

Właśnie się dowiedziałem, że wyświetlacz powinien działać również na odłączonej nawigacji. No i trochę zgłupiałem, bo kupiłem następny wyświetlacz (BMW Navigation system monochrome, teoretycznie ufając ludziom - na 100% działający) który dalej nie działa. Może tuner(ten z bagażnika) jest odpowiedzialny za wyświetlanie.. Może wiązka jest gdzieś uwalona (chociaż wątpię, ale wszystko trzeba brać pod uwagę)..

Zagadnąłem na Allegro kogoś, kto sprzedawał radio - zdradził mi, iż miał podobną usterkę (radio działało, brak wyświetlania), a odpowiedzialny za to był jakiś bezpiecznik w bagażniku. Tylko teraz klops, bo ja żadnych bezpieczników w bagażniku nie mam, oprócz tego w radiu..