Skocz do zawartości

3XX Odkręce korek oleju i spadaja obroty co to oznacza ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na zimnym silniku po odkręceniu korka oleju lub wyjęciu bagieta silnik prawie gaśnie , na ciepłym obroty spadają co to oznacza czy to normalne w BMW czy coś jest nie tak ??? prosze o odp :) mam e36 1.6 B 95r.

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Chyba normalne ja też tak mam, poprostu jak odkręcisz korek to nie masz ciśnienia w silniku, pod korkiem idzie wąż od odmy, który dostaje się później do przepustnicy i dostajesz bardzo dużo lewego powietrza. Myślę że dobrze to opisałem.
Opublikowano

aha dzięki wielkie niedawno nabyłem bmw i nie znam się trochę na tych autach ;p

mam jeszcze taki problem gdy jest ciepły silnik czasem traci mi moc obroty spadają i falują i nie ma reakcji na pedał gazu dopiero gdy wcisnę go na maxa po chwili zaczyna wchodzić na obroty . gdy go trzymam powyżej 2.5 tys to jest ok gdy puszcze niżej to właśnie to zaczyna się dziać ;/ możliwe ze świece do wymiany ???

Opublikowano

A czy przy tym wciskaniu gazu do dechy nie dławi ci silnik i czy coś bulgocze? Bo jak tak to masz ten sam problem co ja. Napisze ci co już zrobiłem:

Wymieniłem:

-Świece

-filtr paliwa i powietrza

-niektóre gumowe przewody

-regulator ciśnienia paliwa

-pompke paliwa

-czujnik temp. silnika

Czyściłem:

-silnik krokowy

-przepływomierz

-przepustnice

-ogólnie cały dolot

Te operacje które opisałem wyżej nic nie pomogły. pomogły tylko na inne objawy. Ale tobie nic nie odradzam.

Mam taką myśl że może w kolektorze dolotowym może któraś uszczelka jest zła ale to musiałby potwierdzić jakiś fachowiec, nie ja bo tego nie sprawdzałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale silnik po odkręceniu korka musi tak robić. Przewód od odpowietrzania silnika jest połączony z głowicą. Jak odkecisz korek to tak ja by silnik zaciągał lewe powietrze. Burzy to cały skład mieszanki poliwowo powietrzenej i może chodzi nierówno. Nawet jak bedziesz gazował.
Opublikowano
dławi się jak ruszam pedałem ale jak go wcisnę i trzymam to się rozkręca po chwili i jest ok (powyżej 2.5 tys nic sie nie dzieje normalnie chodzi )było dobrze jak kupiłem tylko ostatnio mi się to dzieje . jeszcze jak opadną obroty to chodzi ok ale po kilku minutach zaczynają spadać i falować ;/ i jak chce go przegazowac to strzela , przerywa ;/ wymieniłem cewkę i przewody to samo jutro wymienię świece jak się nie poprawi to już nie wiem ;/ mam nadzieje ze świecę maja przebicie ale nie jestem pewien . a cewka musi mieć masę ?
Opublikowano

Jak po wymianie tych świec nie pomoże to przeczyść przepustnice i krokowy może ci pomoże.

Mam to samo tylko że u mnie powyżej 2 tyś obrotów chodzi dobrze, nie czuć żadnego spadku mocy.