Skocz do zawartości

728i automat, problemow kilka po dluzszym postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstepie chcialbym sie przywitac, to moj pierwszy post na forum. Sprawa wyglada nastepujaco, posiadam taka oto maszyne, 728i rocznik 12.98 w automacie i teraz musze doprowadzic ja do stanu przyblizonego waszym cudom.

Problemy z jakimi sie borykam sa nastepujace: (wszystkie te balaczki ujawnily sie po ok. 2msc stania pod golym niebem z niedomknieta szyba od strony kierowcy)

1. Skrzynia przelaczyla sie w tryb awaryjny, samochod korzysta tylko z 3 biegu, jezdzi sie nim jak ruskim czolgiem. Na swiatlach rowerzysci mnie wyprzedzaja :mrgreen: wsteczny dziala bez zarzutu. Po podlaczeniu pod komputer nie laczy sie (chyba) tylko ze skrzynia, sprawdzalem w kilku stacjach diagnostycznych. Wina komputera? Przed "postojem" dzialala jak nalezy. Po przelaczeniu na steptronik nie reaguje na zmiane biegow.

2. Nie dziala centralny zamek, ani z pilota, ani po nacisnieciu przycisku na konsoli srodkowej.

3. Ekran od nawigacji dziala, ale nie jest podswietlony.

4. Radio gra strasznie, tak jakby antena byla zakopana gdzies pod ziemia, w dodatku nie jest to ta sama jakosc dzwieku co kiedys, o glosnosci tez dobrego slowa powiedziec nie mozna.

5. Pokretlo od regulacji wysokosci swiatel nie dziala.

6. Przysick otwarcia bagaznika nie reaguje, dociaganie rowniez nie dziala.

7. Brak pradu w "zapalniczce"

Czy to wszystko przez to ze samochod stal? Az tak bardzo elektronika sie popieprzyla za przeproszeniem? Co powinienem wymienic? Posiada ktos jakas liste komputerow, modulow, bezpiecznikow do ktorych zajrzec? Wiem ze na niektore punkty padla odpowiedz na forum ale wypisalem je wszystkie, moze ktos dopisze cos ciekawszego :)

Opublikowano
witaj sprobuj na poczatek odlaczyc akumulator na 10 minut,odpal i zobacz jak wszystko dziala,ale daj jej chwile niech sie dobrze nagrzeje.w ten sposob skasujesz wszystkie błędy.powodzenia...
Opublikowano
jesli podpiecie kompa nie wykazuje bledow lub nie moze sie z nim polaczyc ,to zrob jak napisal mikun 3 ,odepnij akumulator nawet na 30 min ,potem zapnij zapal jak sie zagrzeje wlacz ogrzewanie i niech pochodzi,mam nadzieje ze silnik pali:))) bo tyle tych usterek nawymieniales ze masakra:))
Opublikowano
Komp laczy sie ze wszystkim oprocz skrzyni biegow ;) Dzis sie z "nia" zobacze to pojde za rada i odlacze aku na 30min, zobaczymy, moze akurat ;P
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W E 38 dużym problemem jest czasami "słaby" akumulator. Po małym postoju bateria mogła sie troszke rozładowac i niestety mamy problemiki - -- - naładowac dobrze akumulator - może to pomoże :roll: