Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mamzamiar wymienić skrzynię w swojej E46 330d i zastanawiam się nad zakupem skrzyni z E90/91 mam pytanko czy przełożenia w sześciobiegowej skrzyni E90/91 sa takie same jak w E46, bo sprawdzając przełożenia z modelu E90/91 po lifcie przełożenia są takie same oprócz szóstego biegu który ma przełożenie 0,84 a u mnie jest 0,83 czy ktoś mógłby napisać jakie ma przełożenia w swoim aucie przed liftem czy nie rożnią się one od przełożeń E90/91 po lifcie. Swoją skrzynię wymieniam poniewaz ma bardzo duży luz międzyzębny około 1,5-2 centymetrów a objawia się to tym iż przy delikatnym ruszaniu pod ociążeniem jest grzechotanie w skrzyni, mam okazję kupić skrzynię z niewielkim przebiegiem i nawet sprawdzałem jakie ma luzy i są minimalne nie takie jakie ja u siebie posiadam, wcześniej wymieniłem koło dwumasowe i kompletne sprzęgło i myślałem że wszystko będzie ok a jednak grzechotanie pozostało tylko że jest już dużo mniejsze jednak dwumasa również sobie grzechotała, czy nawet gdyby przełożenie szóstego biegu z różnicą 0,84 a 0,83 u mnie miałaby jakiś wpływ na jazdę samochodu, w wyciągu homologacji są wszystkie dane auta oraz przełożenia jeśli ktoś byłby taki uprzejmy wpisać te dane byłbym wdzięczny. Pozdrawiam Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
z przełożeniami wszystko powinno grac, ale musisz jeszcze zaadaptowac sprzęgło - wałek może by inny i przez to i tarcz też - ale może i to jest takie same. jak już to wsadzisz to napisz jak chodzi, mam coś podobnego w planach
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
z przełożeniami wszystko powinno grac, ale musisz jeszcze zaadaptowac sprzęgło - wałek może by inny i przez to i tarcz też - ale może i to jest takie same. jak już to wsadzisz to napisz jak chodzi, mam coś podobnego w planach

Niestety przed świętami wybrałem się kupić skrzynię z E90, przez telefon facet podał mi wymiary i ilość ząbków na wałku sprzęgłowym no i wszystko by się zgadzało z moim wałkiem w starej skrzyni biegów, na miejscu okazało się że wałek jest odrobinę większy ma tyle samo ząbków co mój ale jest o parę milimetrów większy a poza tym łożyskowanie wałka jest inaczej rozwiązane niż w moim wałku, w moim łożysko jest w dwumasie a w E90 łożysko znajduje się wewnątrz wałka a więc jeśli ktoś ma zamiar zmieniać skrzynię w E46 na E90 to odrzau musi kupić nowy lub używka w dobrym stanie dwumas+tarcza sprzęgłowa+ docisk najlepiej cały komplet choć jeśli chodzi o docisk to na 100% nie wiem czy z E46 z 204 konnej wersji nie jest taki sam. Ja odpuszczę temat zmiany na skrzynię z E90 bo wcześniej kupiłem cały komplet dwumas+sprzęgło+docisk ori i nie ma sensu teraz znowu dokupywać znowu wszystkiego do skrzyni z E90. Jeśli ktoś ma na wykończeniu dwumas, sprzęgło i docisk to może się zastanowić nad zmianą na skrzynię z E90 wtedy to ma sens w moim przypadku odpada.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D