Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam taki problem ostatnio zepsul sie mi wiatraczek nawiawu dokladnie to szczotki sie na nim skaczyly wymienilem je zrobilem wszystko jak bylo. auto stalo nieodlapane ok7 dni dzis wsiadlem do atuta i nie bylo goracego powietrza po jakiejs pol godziny zrobilo sie letnie ale nie cieple na tyle aby rozmrozic szyby czy zrobilo by sie cieplo. Płyn w chlodnicy jest temp silnika lapie tak jak powinien. Jest to mozliwe ze nagrzewnica ale zrobilo sie powietrze letnie czy moglo cos przymarznac??
Opublikowano
Jeśli płyn w chłodnicy nie ma wystarczającego stężenia to oczywiście mogło coś zamarznąć. Nawet jeśli nie zamarzło na "kamień" to mogła zrobic się taka "kasza" w nagrzewnicy skutecznie blokując przepływ. Miałem taki przypadek u siebie - co prawda nie w BMW ale objaw był dokładnie taki sam. Jeśli auto będzie długo chodzić to jest szansa że odpuści.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
koledzy jeszcze raz znow leci zimne powietrze, w nocy bylo ponad-10 i znow leci zimne powietrze w zbiorniczku plyn nie zamarzl co moze sie dziac ze leci zimne powietrze??
Opublikowano
witam a ilosc płynu jest odpowiednia w zbiorniczku wyrownawczym, czyli nie zamalo??? byc moze masz uklad zapowietrzony,sprawdzales na ile stopni jest plyn?? moze byl rozciemczany z woda i gdzies go lekko łapie, przyczyn moze byc kilka, przede wszystkim sprawdz stezenie płynu, w wyrownawczym moze wygladac normalnie i nie zamarza ale jesli ma slabe stezenie i np juz przy 15 czy mniej moze lapac akurat w innych miejscach np w nagrzewnicy lub okolicach i z tad takie objawy
Opublikowano
a sprawdzal na ile byl ten twoj przed dolaniem,bo jak na -25 to dolanie pomoze, ale jak na -15 to nie wiele wtedy pasuje zlac cały i zalac nowym lub zlac litr starego i dolac koncentratu na -70, nawet pomijajac slabe ogrzewanie tylko bezpieczenstwo zeby czegos nie rozwalilo jak zamarznie tym bardziej ze sa takie niskie temperatury ponad - 20, ja dzis mierzylem u siebie w 728 bo tez sie obawialem bo samochod nabylem nie dawno ale stezenie plynu na - 32 czyli dobre, a w 525 tds mialem na - 16 i wymienilem i wlasnie tak samo sie dzialo z ogrzewaniem choc nigdy nie zamarzl bo patrzylem do wyrownawczego, tak ze warto sobie sprawdzic,, Pozdrawiam
Opublikowano
jesli nie bedziesz zmianial calego plynu , to zlej lub sciag z litr starego dolej litr koncentratu na - 70 i potem najlepiej zagrzej auto do normalnej temp czyli okolo 90 zeby puscil termostat to wtedy wymiesza dolany koncentrat ze starym płynem