Skocz do zawartości

Jaki olej silnikowy do 730d 184KM...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanie..rok temu zakupilem E38 rok 1999 730d i niem mam pewnosci jaki olej tam zalano. Poprzeni wlasciciel nie pamieta jak olej mogl byc lany, poniewaz zawsze auto serwisowal w jednym miejscu i tam dbano o stan auta. W zakladzie tez nie wiedza/nie pamietaja co lali...

Auto ma okolo 270tys/km i olej byl wymieniony juz ponad rok temu a ja od zakupu w marcu 2009 roku zrobilem okolo 8tys/km(pala sie jeszce 2 zielone kwadraciki)

Chcialbym wymienic olej i mam pytanie jaki bylby najlepszy do tego silnika z tym przepiegiem? Moze 10w40 polsyntetyk? z racji ze auto ma juz lata i duzy milaz..

Moze ktos z Was Koledzy wie jaki oryginalny olej przewiduje sewris/producent do tego typu silnika. Nadmienie ze kwota oleju to sprawa nie istotna - zalezy mi na pozadnym oleju. Dodam tylko ze moja e38 wygnana zostala teraz na deszcz i mroz a garaz zajmuje inny "osobnik".

Opublikowano
Opisałem niedawno temat olei. Do 3.0D na pewno nie 10w40....wejdz sobie na www.liqui-moly.pl i tam masz dobór odpowiedniego dla Ciebie. Na pewno będzie to pełny syntetyk i nie ma znaczenia ile auto ma przejechane...
...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano
  • Autor
Haj czytalem wnikliwie twoj opis i liczylem nawet ze sie odezwiesz. Wlasnie nosze sie z zamiarem zakupu tego oleju. Mysle jeszce nad MOTULEM. Co myslisz o takim wyborze. Mialem kiedys Saaba 9-3 TURBO i lalem ten olej - byl niezly ale to bylo auto benzynowe.
Opublikowano

Powiem Ci tak. Każdy olej spełni swoją funkcje tzn czy to będzie Mobil,Castrol.Gm,Motul to każdy spełnia normy i ma tą gęstość 5W30. Motula nie znam może jest dobry nie mam pojęcia.

Ja proponuje LM dlatego, że sam go używam, używam ich kosmetyków i wiem że to jest drogie a w porównaniu z innymi firmami z którymi miałem styczność jest bezkonkurencyjny i wart swojej ceny. Możesz śmiało lać MOTULA tylko żeby był syntetyk. Musisz wziąć pod uwagę to że jest to silnik COMONRAIL i on na prawdę potrzebuje dobrego oleju aby pociągnął jeszcze dużo km. Tylko zaczynają się schody w Twoim przypadku z tym, że nie wiadomo co tam było lane...bo znając niektórych mechaników ( nawet z którymi współpracuje ) to znalazłby się taki co by mógł go zalać nawet i mineralnym...niestety takie są realia...

Wiesz nie chcę Ci doradzić tak, że po zalaniu tego syntetyku wypłucze Ci motor i będziesz miał koszty, ale zarazem przekonuje Cię do tego abyś wlał ten syntetyk.

Napisz mi skąd jesteś ?

Opublikowano
  • Autor

Własnie tego sie boje ze nie wiem co bylo tam zalane. A co jezeli byl zalany tam - no mysle ze polsyntetyk a teraz zaleje tago syntetyka 5W30 LM..? Wlanie dlatego zadalem pytanie na forum...bo gdyby pewnosc co jest w silniku to bez wahania kupil bym dobry olej 5W30 i zalal. Bylem u znajomego mechanika ktory radzi mi ze jak nie wiem co jest to zebym zalal 10W40 i on twierdzi ze nie powinno byc problemu. Ja nize znam sie na olejach ale wiem jedno ze w swojej BMW wyminiem go co 10tys/km max co 15tys/km i kupuje nie dobry lecz bardzo dobry olej. Dlatego i tym razem cena za olej nie gra rolo ale musi to byc nie dosc ze super olej to jeszce istnieje obawa co bylo wczesniej...

Ja jestem z wybrzeza, a auto bylo serwisowane w Bosch w Koszalinie u bardzo znanego i cenionego specjalisty od BMW - tu w naszym rejonie bardzo szanowanego. Pan od ktorego kupielm auto wydal na serwis auta 2 lata temu kilkanascie tys zl. Auto poza jakimis drobiazgami jest w stanie idealnym a ja nie chcial by czegos spieprz...przez swoja niewiedze i zalac czegos co zepsuje mi silnik. Powiedz mi co mi radzisz..??

Opublikowano
wydaje mi się , że jeśli był to człowiek który serwisuje BMW to lał tam 5W30. Ale to nie jest pewne.A nie maasz jakiś faktur ?
Opublikowano
  • Autor
Wlasnie nie mam..wiesz jak to z fakturami...no nic zaleje tak jak mi radzisz 5W30 LM. Chyba szlak mi silnika nie trafi.
Opublikowano
  • Autor

"gawor89" mam pytanie troche poczytalem i wg moich informacji to w latach 90 nie bylo oleju 5W30, no napewno bmw go nie stosowalo. To szlenstwo z tym olejem to tak od kilku lat dopiero. Poza tym z mojej wiedzy wynika ze jest to olej bardzo rzadki wiec nadaje sie glownie do aut nowoczesnych i takich ktorymi zwylke jezdzi sie spokojnie i wolno. Dodatkowo turbina ponoc nie specjalnie lubi taki olej. Zasiegnolem rowniz informacji u mechanik u ktorego byla serwisowana bmw i on osobiscie nie poleca 5W30...

Mam pytanie zatem do pozostalych klubowiczow..Na jakich olejach jezdzicie..? i Jakie silniki macie z jakimi przebiegami..?

Opublikowano
Może w latach 90 takich olei w Polsce nie było w sklepach czy hurtowniach motoryzacyjnych.Musi byc olej 5w30 nawet w książce dołanczanej do auta masz wykres oleju. Takz ciekawości zraz sprawdzę co ja miałem lane w serwisie. A tak na marginesie olej syntetyczny ma największy zakres pracy w danej temperaturze...Są również przypadki zimą , że auto nie chce zapalić i każdy stawia na akumulator..niech weźmie pod uwagę także olej jaki ma w silniku czy on nie zamarzł....