Skocz do zawartości

[E53 3.0D Automat] Nieregularne wycieki czystego oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ciekawa sprawa u mnie sie dzieje.

Auto ma wyciek czystego gestego oleju z okolic skrzyni biegow. Wyciek jest o tyle ciekawy ze nie cieknie caly czas.

Gdy zauwazylem plame na miejscu parkingowym wlazlem pod auto, wytarlem skrzynie i miejsce i sie przejechalem by zobaczyc skad cieknie.

Bylo sucho, nastepne 2 tygodnie jezdzenia i bylo sucho. Przejechalem kolejne 700km w trasie i ciagle sucho, nic nie cieknie.

Ostatnio auto stalo tydzien nie odpalane schodze i co widze, znow plama.

Co to moze byc? Dlaczego wycieki nie sa regularne? Jakies uszczelnienie gdzies przy wale?

Moze wywala odpowietrznikiem czy czyms?

Jak sprawdzic poziom oleju?

Pozdrawiam,

Mariusz.

Opublikowano

wydaje mi sie ze olej leci ze skrzyni biegow...musisz wymienic uszczelniacz i bedzie ok...najlepiej wjedz gdzies na kanal sciagnij pokrywe zaslaniajaca silnik i skrzynie i bedziesz wiedzial skad cieknie Ci olej...

nie regularne wycieki mozna wytlumaczyc tym ze moze wyciek masz niewielki...gdy wytarles pierszy raz te miejsce bylo ok pozniej olej moze zbieral sie w pokrywie zaslaniajaca silnik i skrzynie gdy auto stalo przez tydz...

olej w skrzyni biegow gdy auto jezdzi doprowadzany jest do kanalikow biegowych natomiast gdy auto stoji nieuruchomione olej powraca do miski skrzyni biegow...

czy mozna sprawdzic poziom oleju w skrzyni biegow?-z tego co wiem nie ma zadnego bagnetu...pewnie sprawdzisz po podlaczeniu kompa ale nie jestem pewny...pozdrawiam