Skocz do zawartości

330Ci Problem z układem napędowym (skrzynia biegów) POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dzisiaj rano pojawiła się nietypowa awaria w moim samochodzie i nie wiem co to może być, potrzebuję pomocy :cry2: .

Może od początku. Jeżdżę 330Ci Cabrio .12.2002r. manualna skrzynia biegów. Od jakichś dwóch tygodni zaczęło sie coś dziać dziwnego w układzie napędowym, mianowicie przy biegu wstecznym i cofaniu pojawiło się pukanie na drążku zmiany biegów i zaczął dziwnie latać na boki, następnie tydzień temu doszedł ten sam objaw przy hamowaniu silnikiem, najpierw na jedynce, później na dwójce i trójce im wyższy bieg tym delikatniej było to odczuwalne, gdy przyspieszałem pukanie i drgania znikały. Dzisiaj dojechałem do pracy chciałem zaparkować, wrzucam wsteczny coś puknęło i koniec, lewarek się przekrzywił i mogę z nim robić co chcę lata na wszystkie strony jak majtki na kur.ie, jest zapięty jakiś bieg chyba 2 a jak ruszam w tym stanie to z zewnątrz jakieś pukanie słychać.

Co to może być? :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aa teraz doczytałem, jak jest tak bardz luźny to może odchaczył się poprostu z wybieraka, tylko dlaczego? normalnie się to nie zdarza, choc w jednym miejscu połączenie gwarantuje tylko sprężynowa zasuwka, tak czy inaczej trzeba by to obejrzec od dołu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ok dzięki temat już ogarnięty. Element wału był do wymiany i poprzez luzy i drgania rozpięło wybierak, nic poważnego a części tylko 150zł :D