Skocz do zawartości

m52b28- problemy z odpaleniem zimnego silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

Od zakupu e36 mam wieczny problem z odpaleniem zimnego silnika- kicha w dolot i nie chce wejść na obroty przez pierwsze kilka sekund po odpaleniu i troszkę się muli.

Komputer pokazał błąd przepływomierza i jednej sondy lambda- zmieniłem na używki( od kumpla 100% sprawne) nadal to samo. Zmieniłem czujnik temperatury silnika,separator oleju -nadal nie pomogło.Odłączyłem czujnik położenia wału-auto bardzo ciężko ale odpaliło(czyli czujnik położenia wałka rozrządu powinien być ok) w ten sam sposób sprawdziłem czujnik położenia wału,cały układ dolotowy wygląda na szczelny i zbaraniałem-komputer nie pokazuje błędów a auto nadal odpala jak stary zdezelowany polonez. Auto nie faluje na obrotach, nie ma problemu z odpaleniem ciepłego silnika,nie ma "dziur" w obrotach itp.

Podpowie ktoś gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano
A jak ze świecami i cewkami??? Obejrzyj świece czy nie mają brązowego nalotu na fajkach i jaki mają kolor.Może czas wymienić świece
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
Świece mają 2 miesiące i przed wymianą było to samo.Z cewkami wątpię bo problem występuje na wszystkich cylindrach i tylko przy rozruchu zimnego silnika
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Siema

i jak kazike30 zrobiles samochod? Mam podobny problem, rowniez nie chce palic na zimnym silniku(tzn w lato mogl byc zimny samochod pal;il na dotyk ale przy mrozach albo przy silnym zimnym wietrze jest juz problem. Dzisiaj Rozladowalem akumulatror od dlugiego krecenia(now aku) przy mrozie -5.

Opublikowano

Podepnij się pod komputer serwisowy i wykaże Ci co jest nie tak. To chyba tańszy zabieg niż wymiana wszystkiego po kolei...

Pozdrawiam,

Prawdziwy facet ma wał a nie przeguby :P

Gdyby bóg kochał przedni napęd, to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami :D