Skocz do zawartości

air bag dziwna sprawa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pali mi się kontrolka od poduszek bo mam uszkodzoną matę pasażera-dokładnie mam fotel pasażera(angielskiego kierowcy) od anglika i nie ma tam maty.

ten błąd był odczytany na kompie i ok.

kontrolka pali się od czasu jak auto kupiłem.

dzisiaj jadąc z żoną spojrzałem na deskę a kontrolka się nie pali.chwilowa radość,ale po chwili pomyślałem-pewnie żarówka się przepaliła.

następne zerknięcie na licznik i kontrolka się znowu pali.w tym czasie żona zamknęła klapkę przeciw słoneczną.

kazałem jej otworzyć jeszcze raz i kontrolka znowu zgasła i tak za każdym razem.nawet jak odsuwa się klapkę która zasłania lusterko i zapala światełko to w tym momencie kontrolka również gaśnie.czy tak ma być czy to jakaś awaria.

jeszcze jedna rzecz to przy tych samych czynnościach na zgaszonym silniku i włączonych postojówkach w momencie gdy się otwiera klapkę gaśnie kontrolka air bar ale również gaśnie licznik z przebiegiem.po zamknięciu wszystko się zapala-czary?.

Opublikowano
ponoć to objaw przetartej taśemki w kierownicy
Opublikowano
  • Autor

dzisiaj wpadłem na to o co biega.

wcześniej nie dodałem że zaczęły się dziać takie cuda jak przestało grać radio(po odpaleniu auta,radia nie dało się uruchomić).

tak więc pierwsze położenie stacyjki to ACC jak myślę i ono uruchamia radio,oświetlenie przy klapkach przeciw słonecznych,test poduszek(lub zapala samą kontrolkę informującą że poduszki nie są w tej chwili aktywne-nie wiem bo nie miałem nigdy sprawnych poduszek).u mnie to położenie szwankuje i czasem normalnie zapali się kontrolka air bag i włączy się radio a czasem kontrolka się żarzy,radio się nie włącza,a po otwarciu klapki przeciw słonecznej dzieją się cuda jak w pierwszym poście.gdy cofnę trochę kluczyk to wszystko się zapala tak jak powinno być i potem już jest ok do następnego odpalenia.

rozumiem że do wymiany jest stycznik pod stacyjką(pewnie coś się wytarło lub nad paliło) i teraz pytanie gdzie to kupić i czy wymiana jest problematyczna?

Opublikowano
  • Autor

sam sobie odpowiem:

w styczniku wycierają się plastikowe ślizgi w "bębenku" i nie dociskają odpowiednio styków.

styki się nadpalają od iskrzenia i pozamiatane.

styki można przeczyścić i na chwilę to pomoże ale problem szybko powróci.

wymiana jest prosta.

krzyżowy wkrętak-obudowa kierownicy

torx(gwiazdka)nie pamiętam rozmiaru-plastikowe mocowanie przewodów

mały płaski wkrętak-mocowanie stycznika

wypiąć wtyczkę i wyjąć stycznik.

koszt stycznika(w katalogach opisany jest jako kostka stacyjki) około 240zł org

czas wymiany 20min.