Skocz do zawartości

Jak podłączyć kamerę cofania ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jak w temacie. Kupiłem kamerę cofania, w innych tematach czytałem, że trzeba ją podłączyć do tunera TV, który jest w bagażniku. Szukałem ale w bagażniku mam tylko zmieniarkę płyt i nawigację. Mam oczywiście dużą navi 16:9. i telewizję. Czy to możliwe że nie mam tunera a mam telewizję? W takim razie jak podłączyć kamerę ? Proszę o porady. Pozdrawiam i dziękuje !
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za informacje, tuner już znalazłem. Ale nie wiem jak podłączyć tą kamerę cofania. Według instrukcji jaką znalazłem na forum( to była instrukcja jak podłączyćją do e38 i e39)- tam tuner jest gdzie indziej i są inne kostki. U mnie są chyba 2 czarne , i jeszcze jakieś 2, 1-biała i 1-czarna.

Takie wtyczki jak na tym zdjęciu: http://www.kzk.neostrada.pl/BMW/Kamera/Kamera4.jpg , też mam ale są nie podłączone, leżą obok tunera(jakby były na wszelki wypadek do podłączenia czegoś jeszcze). Jeżeli ktoś już podłączał kamerkę u siebie w x5 to proszę o jakieś informacje. Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
Nikt nie pomoże ???
Opublikowano
  • Moderatorzy

Te trzy wtyczki biała,niebieska i czarna są od PDC.

Tuner TV masz na prawo od tunera radiowego pod tym czarnym plastikiem.

Opublikowano
  • Autor

Czyli tak do wtyku 17 w niebieskiej wtyczce podłączamy przekaźnik , który idzie od świateł cofania. A do wtyków 13 i 14 z białej kostki podłączamy kable od kamery?

Mam jeszcze jeden problem a mianowicie nie mogę rozebrać tych wtyczek może macie jakiś sposób jak ją rozebrać żeby nie połamać. Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano
  • Moderatorzy
Obejrzyj dokładnie, wtyczki maja zatrzaski jak je podważysz to wyjdzie wewnętrzna wtyczka z obudowy i dopiero w tej dłubiesz....
Opublikowano
Witam.czy kolega Panel97 poradzil sobie montazem kamery cofania?tez mam e53 z 2004 roku z telewizorem (nie mam navi) czy moge zatem podpiac kamere cofania??jaką?moze byc z diodami podczerwieni zeby w nocy tez bylo widac?prosze o opis krok po kroku.chetnie zaplace jesli ktos mi w tym pomoze.moze znacie jakis specow w wojewodztwie malopolskim?
Opublikowano
Jak nie ma nawi a jest TV??Na głównym ekranie w desce??

Chyba jest mozliwa taka kombinacja. Grafika ekranowa komputera jest generowana przez tuner TV, tak samo, jak w przypadku uszkodzenia modulu nawigacji.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
tak drodzy koledzy-nie mam navigacji a mam tv i to na dodatek odblokowany do odbioru w czasie jazdy .ale nie odchodzmy od tematu.moze ktos zna sie na tym zeby krok po kroku opisac jak podpiac kamere cofania zeby zalaczala sie w momencie wlaczenia biegu wstecznego??chyba ze znacie jakiegos speca z malopolski to chetnie sie do niego zglosze.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Nie wiedziałem że takie są??W SA nie istnieją chyba, może ktoś okroił instalację?

Oglądanie TV w czasie jazdy to żaden cud, trzy kliknięcia i masz wolną TV.

Jeśli chodzi o montaż kamery to przy minimalnych zdolnościach manualnych wykonasz sam wg. opisu

http://moto.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=95396