Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od roku posiadam BMW e36 sedan 318 tds (wersja z listopada 1996) i mam problem bo nigdzie nie mogę się dowiedzieć jakim programem mogę diagnozować błędy czy też odczytywać wartości np. temperatury czy pracy silnika w tym modelu.

Kolega ma interfejs do VW tzw. VAG ze złączem OBD2 na USB. Pomyślałem że kupię sobie adapter OBD2->BMW 20PIN. Czy to zadziała poprawnie?

Po drugie potrzebny mi jakiś program a kompletnie nie wiem jaki jest najlepszy do tego modelu i rocznika? Czy ma to być INPA czy DIS czy CARSOFT i w jakich wersjach? Czy te programy się uzupełniają? Czy oferują te same odczyty?

Czy jest jakiś oryginalny program stosowany przez salony BMW dla e36?

I ostatnie pytanie. Inny kolega ma Audi A6 i do niej program ELSA i mówił że taki sam mają w salonach i serwisach. Program ma fajną opcję gdyż posiada instrukcję krok po kroku wymiany czegokolwiek w jakimkolwiek Audi. Opisane jest to bardzo dokładnie. Czy istnieje takie coś do BMW? Nie chodzi mi o książkę "Sam naprawiam" bo w niej wszystko jest opisane bardzo skrótowo i już ją posiadam.

Proszę o pomoc na forum a dodatkowo zostawiam numer GG: 6500800 dla osób które chciałby porozmawiać i pomóc albo są z Krakowa lub okolic i chciałby się spotkać.

Pozdrawiam serdecznie:)

Opublikowano

Programy znajdziesz tutaj INPA i DIS. Programy sie uzupełniają wieć najlepiej mieć obydwa. Z instrukcjami, pomocą i opisami jest TIS.

Co do fejsu to nie za bardzo wiem bo od razu kupiłem gotowca od kolegi Nerwusa :cool2:

Więcej w tematach musisz sam poszukać, na forum wszystko jest :)