Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy działa LOCK-UP skrzyni GM 5L40E-A5S390R

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie jak sprawdzić czy w moim aucie z automatyczną skrzynia biegów działa prawidłowi i czy w ogóle działa LOCK-UP ?

Mam jeszcze pytanie czy na każdym biegu ma się włączać ?

Z góry dziękuje za pomoc oraz podpowiedzi.

Opublikowano

hej !

Lock-Up wg mojej wiedzy i doświadczenia powinien załączać sięna 5-tym biegu przy prędkości ok 100km/h. Gdy się dociśnie pedał gazu gwałtownie to powinien Lock-up odpuścić i redukując lub nie na 4-ty bieg przyspieszać gwałtownie. Natomiast w przypadku delikatnego przyspieszania lock-up chyba się nie odłączy, lecz auto bżedzie relatywnie wolno przyspieszać. Co do rozłączenia lock-upu - powinno nastąpić to około 90km/h (tak jest w mojej 330xd). Natomiast mój znajomy, który sam naprawia te skrzynie ustawił i siebie lock up trzymający do 60km/h co powoduje, że elementy w skrzyni nie ślizgają siętak często.

Elementem odpowiedzialnym za prawidłowe zaciskanie lockupu jest Elektrozawór TCC (www.midparts.com).

U mnie jest tak, że gdy gwałtownie przyspieszam z ok 60km/h do 120km/h i puszcze pedał gazu, to lockup nie łapie, a obroty się utrzymują - sam sięzastanawiam, czy to jest ok, bo gdy przyspieszam i pedałem gazu wymuszę wrzucenie 5-tego biegu to jest ok - tłumaczę to sobie tak, że skrzynia myśli, że dalej będę szalał :>

pozdrawiam