Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! od jakiegoś czasu posiadam e65 z 2004 roku ale jestem załamany jeżeli chodzi o jakoś dźwięku. To co się orientowałem to mam najgorszą wersje jeżeli chodzi o audio. Chyba 6 głośników bez wzmaka z bagażnika.

Robiliście jakieś już przeróbki w tym kierunku?

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Reaktywuję wątek. Czy ktoś przerabiał/modyfikował podstawowe audio w E65? Interesuje mnie, czy niskimi kosztami (do 1.000 PLN, montaż 2 lub 4 lepszych głośników) można uzyskać odczuwalny efekt. Na pewno ktoś już próbował.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Witaj. Już próbowałem. Chciałem zacząć od tylnych głośników w półce i kupiłem dwa 3-drożne Kenwood'a. Niestety nic to nie dało, wręcz przeciwnie - jeszcze gorzej niż ori.

Znajomy polecił mi speca, który przerabiał już 7-ki z powodzeniem. Obawiam się, że bez dodatkowego wzmacniacza się nie obejdzie.

Muszę jednak odstawić do niego auto na 3 dni. Jak znajdę czas i to zrobię, to dam znać, jak poszło i ile to mnie kosztowało.

pzdr

Opublikowano

Znalazłem coś takiego:

http://www.bavariansoundwerks.com/product/602/174/bmw-speakers-upgrade-7-series-e65-e66/

Kosztuje to 550 USD i polega tylko na wymianie głośników. Moim zdaniem największe i najszybsze efekty przyniosłaby wymiana głośników w bocznych drzwiach. Mój kolega bawił się kiedyś z audio w E38. Wypiął wszystkie głośniki i radio, włożył jakiegoś Clariona z wyższej półki i wymienił głośniki w przednich drzwiach na trójdrożne kilery 250W (nie pamiętam jakie). Były to jedyne grające głośniki w tym samochodzie. Pamiętam, że całość grała jak filharmonia. Przy wyższej głośności w fotelu pojawiał się masaż :cool2:

550 USD za komplet nowych głośników wydaje się ciekawą opcją, ale gdybym znał paramerty głośników, jakie należy wstawić, można by coś kupić na miejscu.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Jeśli chodzi o parametry ori głośników, to nic na nich nie jest napisane, żadnych nadruków czy naklejek. Muszą być dopasowane do całości, bo jak już napisałem - wydawałoby się lepsze grają gorzej niż te ori.

A skąd wiesz, czy wystarczy tylko wymiana głośników ? Nie wiadomo, czy ori radio bez odpowienich wzmacniaczy da sobie radę z nowymi głośnikami ...

Oby to nie było wyrzucenie pieniędzy w błoto, choć faktycznie cena kusząca ...