Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od dluzszego juz czasu mam problem (niestety - pojawia sie nie regularnie) z gasnieciem silnika przy wrzuceniu na bieg jalowy (lub podczas redukcji) y. I tak, samochod gasnie mi np. na skrzyzowaniu itp.

INPA wskazuje błąd 65 - czujnik polozenia walu rozrzadu (dolotowy). W m54 3.0 sa dwa takie czujniki, ponoc ten dolotowy jest z dlugim kabelkiem.

Wedlug opisow błędu takiego czujnika, silnik chodzi nierówno, trzęsie sie itp. Moj gaśnie...wiec nie wiem czy przyczyna jest czujnik?

Moze ktos juz mial podobny problem i moze mi cos poradzic lub podpowiedziec jak np. sprawdzic czy czujnik jest sprawny?

pozdrawiam,

Opublikowano

Czujnik dolotowy jest na wałku ssącym czyli od strony kolektora ssącego.

Jeśli wywala taki błąd to zapewne jest z nim coś nie tak.Njalepiej sprawdxić za pomocą oscyloskopu jaki przebieg ma sygnał.

Tylko jeśli awaria występuje sporadycznie to może być problem.Jeśli to czujnik Siemensa to obstawiam na 99,9% że jest uwalony

jak błąd się pojawia.

Opublikowano

Dzieki za info!

Dzis kupilem nowy czujnik meyle, jutro zaloze i skasuje blad. Mam nadzieje ze to rozwiaze problem.