Skocz do zawartości

Wentylator klimatyzacji 3 pin nie dziala 530d 03/99r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie nie działa mi wentylator klimatyzacji, który jest z przodu samochodu, wymontowałem go i po rozebraniu wentylatora jest jakąś płytka zalana silikonem i dużo jakiś układów scalonych czy można kupić jakiś zamiennik, bo w ASO koszt takiego wentylatora to 1300zł a są jakieś na allegro po 600zł z modułem. Jest to wentylator na 3 piny a samochód, BMW E39 530d 03/99r. Czy może ktoś już kupował jakiś zamiennik, który pasuje.

Opublikowano

Zamiennika nie kupowałem, ale podobno niektórzy kupili i jako tako to działa.

Najlepiej jest kupić sprawną użwykę.

Masz pewnie taki wentylator jak mój tzn. wtyczka 3 PIN, sterowanie modułem (wbudowanym w silnik).

Zazwyczaj wysypuje się elektronika modułu i wtedy lipa.

Ja kupiłem użwykę od benzyny z 2003r i musiałem tylko zmienić obudowę, bo do diesla jest inna.

Opublikowano

Dokładnie nie pamiętam, ale to na pewno była benzyna (2.5???) z 2003r. Gość akurat był z Warszawy, więc pojechałem, podłączyłem i kupiłem. On sam kupił do swojej 540i ale okazało się że nie pasuje.

Z tymi z aukcji podobno trzeba coś kombinować z obudową - sam sprzedający mi to napisał - bo podobno nie pasuje do 3.0d.

Opublikowano

W obudowie się nic nie przerabia - po prostu wyrzucasz ją całą i wkładasz "nowy" silnik w swoją starą obudowę.

Kosiara - co jeszcze chcesz wiedzieć?

Dodam, że nie ma co patrzeć na RealOEM itp, bo akurat w wentylatorach jest namieszane.

Kiedy podałem w serwisie numer mojego oryginalnego wiatraka, to facet dopiero po kilku minutach szukania znalazł go w jakimś archiwum z jedyną informacją: zakończono produkcję.

W serwisie wiedzą jedynie na ile PIN jest wtyczka w nowym wiatraku - o sterowaniu nikt nic nie wie.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...