Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Podepne sie pod temat. Mam podobne objawy. Zaczelo sie od zalanych modulow PDC i MPM w misce kola zapasowego (prawie 3 litry wody). Zanim znalazlem problem, zdazylo mi calkowicie rozladowac aku (prawie do zera-napiecie na aku ok 35mV).

Po wymianie akumulatora na nowy (95Ah AGM). Nie kreci rozrusznik. reakcja na kluczyk jest taka, ze slychac przelaczanie przekaznika, lekkie "buczenie", ale rozrusznik nie chce zakrecic. Nowy aku jest dodany. Co mnie zastanawia to, ze nie ma napiecia na zaciskach do ladowania aku pod maska. Bateria pokazuje normalnie -12 V, a na zaciskach z przodu jest ok 35mV. Po odpieciu IBS- bez zmian. Bezpieczniki ok. Oczywiscie zalane moduly sa poodpinane, ale bez nich raczej samochod powinien odpalic. Problem polega na tym, ze mieszkam na WIOSCE w Norwegii i nie mam mozliwosci skorzystania z serwisu, albo normalnego warsztatu, wiec musze poradzic sobie sam...(tzn. nie sam, bo z Wasza pomoca, ale wlasnymi rekoma). Dlatego PILNIE prosze o pomoc od Naszej wysmienitej spolecznosci:) Tak na powaznie to jakby ktos bylby w stanie pomoc, bedzie mial moja "dozywotnia wdziecznosc" oraz oczywiscie jestem w stanie odwdzieczyc sie w odpowiedni (zgodny z panujacymi obyczajami) sposob :)

...o ile dobrze pamietam ale pewnosci nie mam, bo nigdy nie zwrocilem na to w 100% uwagi- czy na zaciskach do ladownia pod maska powinno byc napiecie gdy samochod jest w stanie uspienia/zamkniety. Jezeli tak, to jak jest poprowadzony ten przewod i gdzie po drodze moge spodziewac sie przerwy (jakis schemat mile widziany). Ktory bezpiecznik/przekaznik odpowiedzialny jest za rozruch i gdzie sie znajduje/

Z gory dzieki za odpowiedz i PROSZE o szybka odpowiedz poniewaz 14 lipca chcialem wybrac sie do Polski tym autem i pewnie musze jeszcze miec tydzien za zamowienie jakichs czesci....

...czy moze to byc klema pirotechniczna?