Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem właśnie po wymianie separatora oleju w moim silniku M44B19. Przed wymianą jeździłem do kilku mechaników, którzy nie wiedzieli co to jest i sugerowali że gaśnięcie silnika na jałowym biegu wynika z odcięcia dopływu paliwa. Po wymianie separatora oleju silnik zupełnie inaczej chodzi na wolnych obrotach, co tu dużo mówić jest idealnie, równiej i ciszej. Po wykręceniu starego separatora i rozkręceniu go znalezłem dziurę w membranie co było jak sądzę powodem nieprawidłowej pracy silnika.

OBJAWY:

- gaśnięcie silnika na jałowym biegu niezależne praktycznie od niczego (czasem zdarzało się że że silnik gasł co chwilę a czasem nie gasł wcale albo tylko zaraz po przebyciu drogi lub na światłach)

- czasem falowanie obrotów na jałowym biegu. Obroty spadały do ok. 300rpm i potem były podbijane szybko do ok. 1100

- po wyciągnięciu bagnetu słychać było wyraźne "siorbanie"

- przy 800 obrotach i naciśnięciu gazu silnik jakby się wkręcał z lekkim opóźnieniem a czasem wręcz obroty o ok. 100 - 200rpm spadały.

- żadne z tych objawów nie pojawiały się podczas jazdy, silnik chodził idealnie.

WYMIANA:

Separator zakupiłem za kwotę 145,-zł (upust 10%) i posiada on numer katalogowy 11157501567 (http://www.rmeuropean.com/Part-Number/Crankcase-Vent-Valve-Pressure-Regulating-Valve-__11157501567_FEB_D18BD03A.aspx). Aby go wymienić wystarczy klucz imbusowy (u mnie 5mm), którym od spodu odkręcamy dwie śruby. Następnie zdejmujemy wężyk i te same czynności wykonujemy odwrotnie zakładając nowy separator.

Po wymianie wszystkie objawy ustąpiły, zdziwiłem się że silnik tak ślicznie pracuje na wolnych obrotach.

Pozdrawiam