Skocz do zawartości

E32 735iAL skrzynia 4HP22 problem z automatem...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mam taki oto mianowicie problem.

Zaczęło się parę dni temu na parkingu pod marketem wsiadam w auto wbijam wsteczny autem szarpnęło (czuć że bieg się włączył) ale auto nie jedzie pomimo odkręcenia gazu do 5 000 obrotów. Wrzucam D i auto z mułem ale ruszyło, pokazał się komunikat getribeprogram zniknęła literka trybu pracy skrzyni (M-E-S). Dojechałem do domu kilka razy zgasiłem i odpaliłem auto powachlowałem dźwignią i o dziwo "naprawiło" się pojawił się wsteczny i skrzynia chodzi normalnie. Do dzisiaj. Dzisiaj rano wsiadłem i okazało się że nie wrzuca wszystkich biegów. Pierwszy wchodzi później czuć jak by chciał przerzucić ale nie przerzuca, przy bardzo wysokich obrotach wrzuca od razu trzeci bieg i tak już ciągnie do końca. Dalej już nie przerzuca.

Wiem że dużo już było na forum o skrzyniach, wszystko przeczytałem ale żaden z opisanych przypadków nie przypominał mojego.

Dlatego proszę wszystkich znawców tematu o podpowiedź od czego zacząć szukać przyczyny.

Olej wymieniany jakieś 15 000 temu. Stan sprawdzony.

Dzięki z góry za wszystkie sugestie i pozdrawiam.

Może jest na forum jakiś użytkownik ze skrzynią 4HP22 z okolic Białogardu, który zechciałby pomóc i użyczyć mi swojej przepływki i sterownika skrzyni w celu sprawdzenia.