Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zmieniłem sobie świece na nowe NGK VL08 , wcześcniej też miałem takie same tylko że troche już przejeździły... (kolor świec był ceglany, nie wiem czy to dobrze czy źle...) i tu moje pytanko wcześniej na nagrzanym silniku obroty biegu jałowego były w granicach 1000, czasami 1050 -1100 , teraz na nagrzanym silniku są w granicach 850 - 900, czy to normalne ... ?
Opublikowano

Wygląda, że coś na rzeczy było (jeżeli rzeczywiście obroty zmieniły się natychmiast po wymianie świec). Ale poziom 850-900 obr/min jest bardziej odpowiedni w M10.

Ceglasty kolor elektrod znaczy, że wszystko działa OK. Przy jeździe na dłuższych trasach kolor może być jaśniejszy, trochę bliższy popielatemu. No i raczej powinien to być nalot, a nie nagar. Ale w samochodach jeżdżących na krótkich trasach nie ma co na to liczyć.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).