Skocz do zawartości

E39 530d kopci 1000-1800 obrotów, pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowy na tym forum, więc przepraszam jeżeli coś żle napiszę.

A więc tak- posiadam BMW E39 530d 1999r. Od kiedy kupiłem ten samochód borykam się z jego bolączkami (2,5 roku).

Od momentu kupna zrobiłem chyba już wszystko co było można z tym samochodem- wymiana olejów, filtrów itd co 10 tys km, remont silnika (regeneracja głowicy, nowe pierścienie) itd.

Ostatnio stwierdziłem że chce zchipować mój samochodzik, ale po wizycie u tunera, stwierdził on że za mocno mi on kopci i zalecił wymianę wtrysków. Wtryski dałem do sprawdzenia i faktycznie wszystkie lały- zregenerowałem je. Następnie wymieniłem turbinę (na używaną w praktycznie idealnym stanie a nie regenerowaną), filtr odmy, przeczyściłem elektrozaworki, wyciąłem katalizatory. Silnik suchy, bez wycieków i wydawałoby się że powinien już być w idealnym stanie a tu zonk.

Samochód ciągnie ładnie od samego dołu, z tym że strasznie kopci gdy daje się gaz do oporu od 1000 obrotów do momentu gdy turbina zacznie ładnie pompować- 1800 obrotów i wtedy zanika. Nie mam pojęcia co może być nie tak, żaden mechanik nie wie.

Dodam że sprawdzałem samochód pod kompem i nie ma żadnych błędów, AGR czysty, przepływka pompuje nawet do 1300 jednostek (co ponoć jest dla mnie bardzo dobre). Wpakowałem w ten samochód tyle kasy, czasu i cierpliwości i nadal nie jestem zadowolony :(

Może tutaj ktoś mi coś podpowie co mogę jeszcze zrobić?

Po zhamowaniu samochodu po raz pierwszy (przed wymianą wtrysków, turbiny i wyczyszczeniu elektrozaworków) wyszło mi 170km i 386 Nm, natomiast po wszystkich w/w operacjach 177Km i 376Nm.

Elektronicy nie potrafią powiedzieć co mojej buni dolega, mechanicy też nie, już sam nie wiem :(

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Opublikowano
Spróbuj odłaczyć wtyczke z przepływomierza zrób runde i zobacz co się dzieje, nie zawsze komp będzie pokazywał błąd, a może być uszkodzona. i tak zrób z czujnikami od turbo i egr (może zaślep weżyk podciśnienia od egr-może jest uszkodzony). Jak odłączysz wtyki to powinno auto ma jakieś stałe wartości zastępcze.
Opublikowano
  • Autor

Wężyk od podciśnienia, czyli tak zwane zaślepienie egr nic nie dało bo już to przerabiałem (prócz tego że więcej palił). Co do przepływomierza to spróbuje jutro tak zrobić, z tym że już też miałem takie propozycje i próbowałem włożyć na próbę inne przepływomierze, efekt był taki że może i nic nie kopcił samochód ale za to stracił sporo na mocy (sprawdzałem na hamowni). Przepływomierze które podmieniałem to 2 używki i jeden nowy- na każdej z nich samochód miał gorsze osiągi niż na starej.

Tak jak już wcześniej pisałem- podczas jazdy na podłączonym komputerze pokazuje że moja przepływka mierzy 1300 jednostek co z tego co wyczytałem jest ponad normę, a mechanik mi mówi że ma bardzo dobre parametry skoro tak mierzy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
zaślep EGR zobaczysz że będie zero kopcenia. Kumpel miał to samo co ty i po tej operacji nic mu nie kopci.
Pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Już pisałem że próbowałem zaślepić egr i nic to nie dało... Z tym że tylko poprzez wyjęcie z niego wężyka podciśnienia i jego zaślepienie, a nie przez zamknięcie blaszką dolotu spalin. EGR jest czysty i widać na cięgnie w środku że on pracuje.

Więc to chyba nie jest to, albo mam tak duże ciśnienie w środku że ono samo pomimo sterowania podciśnieniowego przez elektrozaworki się otwiera, ale nie jestem pewien czy jest to możliwe...

Opublikowano
A te przepływomierze co zakładałeś były takie same jak orginał- chodzi mi o numery przepływek. Bo jak inne były to się nie dziwie ze miał gorsze osiągi.
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj wypiąłem przepływomierz i przejechałem się na próbę- wychodzi na to że jednak mam zepsutą przepływkę bo kopcenia nie ma i osiągi są chyba nawet lepsze.

Poprzednim razem gdy podmieniałem przepływomierze było to jeszcze przed regeneracją wtrysków więc może się to przez to wzięło... Jutro włożę inny przepływomierz i posprawdzam na kompie jak to wygląda i dam znać co i jak :D

Opublikowano
Mi tak kopcila jak mialem dziure w wezu do intercooler'a.