Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moi Drodzy,

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Śledzę forum od kilku lat, ale nigdy jeszcze (chyba) nie udało mi się pisać na tym forum. Cóż, zawsze musi być ten pierwszy raz...

Temat wielkości kół do BMW E34 był przerabiany - wiem, jednak trochę w innym kontekście niż ten, który mnie interesuje. To co mi się udało znaleźć to dyskusje na temat szerokości opon jakie zmieszczą się z tyłu, z przodu.

To co mnie interesuje, to wielkość koła w sensie wysokości, tzn. obecnie mam (540 touring) na tyle 225/50/16 na przodzie 215/55/16. Co daje odpowiednio 24,86'' i 25,31". Pytanie: czy np. 235/60/16 (wielkość koła 27,10") standardowo w montowane w 7-ach E38, wejdzie do E34 czy nie? Na tył może się zmieści, ale na przód już chyba nie... Mogę oczywiście mierzyć miarką, ale nie daje to niestety 100% pewności, tak jak założenie koła i sprawdzenie.

Mam prośbę, jeżeli ktoś ma doświadczenia w tym temacie, będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedzi. Szerokość opony nie jest dla mnie najważniejsza i w zasadzie najlepsza byłaby 215-225 przód i 235-245 tył.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Nie można zmieniać średnicy koła bo zmienią się odczyty samochodu bedzie ci źle pokazywał prędkość, odległość itd. Zawsze tak dobiera się koła aby jego średnica była zbliżona do fabrycznej jak najbardziej. Dając felgi o wiekszej średnicy 17, 18 musisz dać niższą oponę (widzę, że wiesz jak liczyć wysokość koła).

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, wiem. Co więcej zwiększając średnicę koła narażam się na dodatkowe kłopoty związane z większym obciążeniem elementów napędowych, zawieszenia itd. Wpływ na urządzenia pomiarowe nie będzie wielki, bo zaledwie kilka %, a to mogę przeżyć. Co więcej zazwyczaj pomiar prędkości jest zawyżony, a więc "pójdzie" to w dobrą stronę.

Jednak pomimo powyższego chciałbym zwiększyć koła. I wiedzieć co tam większego może wejść...

Czasami widuję E34, w prawdzie w sedanie, ale z ewidentnie większymi kołami, jednak nie udało mi się upatrzyć takiego "w bezruchu".

Jak mi się uda to na pewno nie omieszkam sprawdzić!