Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,mialem problem ze skrzynia biegow.Konkretnie chodzilo o popiskiwanie przy zmianie z 3 na 4 i na odwrot.

Po zmianie oleju problem ustal,zmiana biegow odbywa sie teraz bardzo bardzo plynnie,brak szarpniec,brak kangura...

Zastanawia mnie fakt,czy skrzynie te nie maja fabrycznej wady zwiazanej z tym popiskiwaniem.Czy problem ten nie jest przypadkiem zwiazany z niskim stanem oleju w skrzyni.Wydaje mi sie,ze u mnie stan byl za niski,gdyz wylalem ze skrzyni 4.2 litra a wlalem okolo 5litrow.

Pogrzebalem troche po necie na zagranicznych forach i znalazlem ten sam problem u innych uzytkownikow X-ow.

http://www.forum-bmw.fr/bruit-aigu-sur-un-changement-de-rapport-x5-3l-d-auto-t19092.html

Pytanie moje do was:

Czy u was wystepuja,wystepowaly podobne problemy.Pisk slyszalny jest przy zmianie z 3 na 4 na wysokich obrotach (ok 4000 obr/min)

Pisze o skrzyni ZF6HP26

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam ponownie.

uporalem sie z problemem popiskiwania skrzyni.

Po wymianie oleju (statycznej) wszystko wrocilo do normy.

Mysle,ze powodem takiego popiskiwania w skrzyniach 6HP26 jest za niski stan oleju.U mnie skrzynka lekko puszczala olej na misce.Po kilku latach mysle ze ubylo go troche i to bylo przyczyna jej popiskiwania.Oleju ze skrzyni wylalem ok 4,2l natomiast wlalem ok 5l.

Wszystko opisalem tutaj: viewtopic.php?f=73&t=128555&start=15

Nastepna sprawa,to blad sterownika skrzyni.Problem i jego rozwiazanie znajduje sie w tym temacie:

viewtopic.php?f=48&t=128851