Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałbym prosić o pomoc a by rozwiać moje wątpliwości co do rozmiaru felg oraz opon,mianowicie chodzi mi o to czy odczuje znaczną różnice w komforcie jeżeli założe felgi 16 z oponami 205/50/16 czy może na feldze 17 i oponie 205/45/17 nie będzie sporej różnicy?.Rozumiem zależność że im większa felga a profil opony mniejszy to komfort się zmiejsza ,ale jak to jest w praktyce,czy naprawdę czuć tą różnice?Chciałbym prosić o wypowiedź ludzi co jeżdżą na takich kołach. Z góry dzięki za odpowiedź.
Opublikowano
Miałem kiedyś 320d i tam były opony 225/50R16, komfort super jednak to tylko 16" przez co koła się tracą przy budzie dosyć masywnej jaką jest e46. Śmiało polecam 17", na pewno nie będziesz narzekał a będzie to dużo lepiej wyglądać. Oponki możesz założyć komfortowe 205/50R17 lub lepiej wyglądające 215/45R17 albo 225/45R17, ale to też zależy jaką szerokość felgi kupisz.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
chciałem się podpiąć pod ten temat bo w sumie podobna sprawa. obecnie jeżdżę na 8 calowych felgach i oponach 225/45R17. Jak już większość osób które miały lub mają u siebie taki rozmiar wiadomo że w koleinach ręka boli. mam okazję zmienić opony. zastanawiam się nad rozmiarem 215/45/17 lub 215/50. Czy może ktoś już to przerabiał? czy jest jakaś poprawa w niepływaniu w koleinach? i druga sprawa - czy taka opona na 8 calową felgę nie jest za wąska? bo to że da się ją założyć to wiem ale czy nie będzie tzw. trapezu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

205/50/17 jest OEM-owym zamiennikiem do 225/45/17 tyle że na feldze 7calowej. Na 8-calowej może być za bardzo trapezowa.

Inna sprawa że dla mnie 225 nie wywołuje bólu ręki ani innych problemów na polskich drogach a zrobiłem na nich niemal 100kkm.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
no u mnie jest cale zawieszenie nowe bo sadzilem ze poprzednie luzy na wahaczach, zuzyte amortyzatory powoduja wlasnie takie sciaganie w koleiny. wszedzie sie rozpisuja ze to kwestia szerokosci opon. zimowki mam 195/65 na 15 calach i jezdzi sie o niebo lepiej. z drugiej strony jesli na 215/45 nie bedzie zadnej poprawy to wolalbym miec rozmiar nominalny czyli 225
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie napisałem że na 225 nie ma efektu kolein ale bym go nie wyolbrzymiał (na tym forum już czytałem o wyrywającej się z rąk kierownicy, szarpaniu, teraz jeszcze bólu rąk, hahahahaha). A do tego nikt nie każe Ci jeździć w koleinach, ja jadę "obok" ;)

Na 205 vs 225 jest nieco lepiej jeśli chodzi o komfort ale na trakcji tracisz.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
widocznie w mazowieckim szersze pasy buduja, ze da sie jechac obok :) sam nie ukrywam ze droga do w-wy jest duzo przyjemniejsza niz lokalne w wielkopolsce. sklaniam sie ku 225 jednak...