Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W czasie jazdy z przedniej osi słychać dudnienie - bardzo przypomina to dźwięk wyrobionego łożyska. Z tym że słychać to cały czas, także przy jeździe na wprost. Stąd moje pytanko - czy może to faktycznie być łożysko, czy to wina opon... i jak to sprawdzić?

Drugie pytanko... jak samemu sprawdzić czy i która tarcza bije.

Mam niedawno wymienione wszystkie razem z klockami, ale jest bicie przy hamowaniu i podejrzewam, że to wina którejś z tarcz - koła w międzyczasie zmieniłem - niestety nie najlepsze w dalszym ciągu -a bicie zostało.

Wolałbym mieć pewność zanim pojadę do mechanika walczyć.

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

Rada:

najpierw upewnil się, że masz kółka ok. Moim zdaniem masz problem właśnie z nimi. Pisałeś, że słyszysz jakieś dudnienie w czasie jazdy, a podczas hamowania wibracje. Jeśli problem dotyczyłby tylko tarcz to tylko hamowanie powodowałoby wibracje lub hałasy.

Stawiam na koła, a bradziej na same opony.

Jeśli chcesz sprawdzić tarcze to najlepiej znajdź tokarz, który ma tzw. zegarek bicia (taki rodzaj mikrometru). popytaj również w warsztatach specjalizujących się w hamulcach np. w stacji ATE, choć mój najzwyklejszy mechanik ma takie urządzenie u siebie i bada bisie bez wyciągania tarcz.

Powodzenia

Darek