Skocz do zawartości

[E39] Naprawa - rozebranie szyberdachu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przeszukałem już przez wyszukiwarkę ponad 100 stron i nie znalazłem nic podobnego

Posiadam szyber elektryczny który otwiera się razem z materiałem. W pewnym momencie coś strzeliło, dach się otwiera, a tapicerka stoi, mogę ją ręcznie sobie przesuwać. Widać że z jednej strony oderwała się jakaś łapa.

Jak i co ma robić? Domyślam się że muszę go wyjąć, ale właśnie nie mam pojęcia co po kolei. Ktoś to przerabiał?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Chętnie bym pomógł ale sam też szukam pomocy, więc się podłączę, bo specyfika podobna, a i rozpoczęcie pracy będzie takie samo.

Mam lufcik bez szkła, więc nic tapicerka jest doczepiona. Problem w tym, że podczas uchylania jest OK, ale przy otwieraniu zjeżdża w dół i zaczyna się cofać, po czym, po ok 10cm staje, słychać trzask. Zauważyłem, że w momencie trzasku, prawa strona się porusza jeszcze, ale lewa stoi. Wychodziłoby na to, że coś mi go blokuje, ale kiedy chcę go zamknąć, zaczyna się zamykać normalnie, ale jest ten sam trzask pod końcem zamykania.

Proszę o przykładowe diagnozy.

Opublikowano
Temat naprawy szyberdachu jest ładnie opisany w książce "sam naprawiam E-39".
http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg