Skocz do zawartości

318i [e36] - Nierówna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, jak to już na co dzień piszę z kolejnym problemem :roll: Od dłuższego czasu gdy mocno dałem w gaz a prędkościomierz wskazywał 150-170km/h zaczynały się dziać dziwne rzeczy. Po zwolnieniu było słychać że silnik nie pracuje równo a jego praca stała się wiele głośniejsza, nie przeszkadzało mi to ponieważ po zwolnieniu problem znikał za jakiś czas. Po jakimś czasie problem nasilił się, po przekroczeniu 110km/h silnik zaczynał pracować nie równo, zarówno po zwolnieniu jak i na wolnych obrotach. Wymieniłem przewody i świece, silnik pracował wiele stabilniej lecz także do czasu aż nie przekroczyłem 110km/h. Wczoraj doszedłem ponownie do 110km/h lecz już tak zostało do dziś, problem jak to wcześniej było nie zniknął sam. Słychać tak jakby silnik nie pracował na wszystkie cylindry, słychać to gdy stoję na biegu jałowym i dodam gazu. Na wolnych obrotach silnik pracuje z niezmienną prędkością obrotową lecz także słychać jego bardzo głośną pracę. Słychać takie jakby klekotanie ale to jest pewnie spowodowane tym że nie pracuje równo. Problem występuje zarówno na benzynie jak i na gazie. Co robić?

Edytowane przez Suspect

Opublikowano
  • Autor
Dodam jeszcze że ze 2 razy zdarzyło się tak, że gdy silnik pracował już nie równo to po odpaleniu ponownym strzeliło w silniku, możliwe że gazem i silnik od razu po tym działał jak marzenie.