Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

I znow pojawil sie nowy problem. Polega na tym ze podczas jazdy np na radzie na 2 biegu po wcisnieciu gazu zaczyna szarpac i nie przyspiesza jest to bardzo to uciazliwe jak po wdepnieciu gazu zamiast przyspieszac zaczyna szarpac na innych biegach jest to tez odczuwalne ale na 2 najbardziej wiecie miejska jazda. Poza tym spalanie znacznie mi wzroslo.

Bunia jest po wymianie oleju i filtrow swiece maja z 3000 km przejechane.

Pozdrawiam i prosze o sugestie aha napewno nie jest to wina paliwa.

Opublikowano
Miałem podobny problem i okazalo sie ku zdziwieniu moim i kilku mechaników ( problem wykryto dopiero w serwisie) ze jest uszkodzona pompa paliwa wymieniałem wszystko świece przepływke i różne inne rzeczy . Pompa chodziła ale dawała nie odpowiednie- za niskie ciśnienie więc podobnie moze byc u Ciebie. Drugą opcją jest odma silnika
Opublikowano
No pompy bym niepodejrzewal bo na autostradzie ma przyspieszenie i bez problemu osiaga maksymalna predkosc a jakby bylo cos nie tak z pompa to raczej by jej nie uzyskal. A co do tej odmy to moglbys bardziej sprecyzowac?
Opublikowano

1 pytanie masz w nim gaz?

2 - obroty na luzie są ok czy ci falują?

3 - podłączałeś się pod kompa żeby sprawdzić czy są błędy?

4 - poszarpuje ci i muli jak jest ciepły, zimny czy cały czas?

Sprawdź na początek czy po wymianie filtra powietrza wszystko jest poskładane jak należy czy przypadkiem powietrza nie ciągnie na lewo, czy ta guma między przepływką a przepustnicą jest OK.

Sprawdź odmę - jest to wąż który wychodzi z pokrywy zaworów (od strony filtra kabinowego który najlepiej wykręcić z tą obudową zeby dobrze przejżeć ten wąż) i łączy kolektor, na kolektorze jest plastikowy okrągły zawór w który ten wąż wchodzi (sprawdź wąż czy nie jest przetarty/dziurawy oraz ten zawór czy przez tą dziurkę na nim nie ciągnie powietrza lewego).

Następna sprawa możesz mu usunąć autoadaptacje. Chyba na liczniku można to skasować nawet (poszukaj w necie o ukrytych opcjach w liczniku, odblokuj je na 19 Lock-OFF a następnie opcja 21 usuwa ustawienia na kompie- w tym myślę ze adaptacje też (to taka alternatywa zamiast odpinania klem)). Następnie podłącz się pod kompa czy niema błędów, bo nie zawsze Check-engine potrafi się zaświecić a błędy są. Jak piszę głupoty to niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano
Gazu w nim nie ma a szarpie bez roznicy czy cieply czy zimny dzisiaj sprawdze to co napisales i zobaczymy :wink: