Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam problem z moim autem a mianowicie nie równo pracuje na wolnych obrotach a czasami zdarza się ze zgaśnie. Poza tym wszystko pracuje poprawnie. Myślę że problem już zdiagnozowałem i wymieniłem zawór na pompie wysokiego ciśnienia, auto na wolnych obrotach pracuje dobrze ale podczas dodawania gazu kiedy silnik wkręca się na obroty lub w trakcie jazdy pod obciążeniem zapala się kontrolka DDE i silnik pracuje w trybie awaryjnym. Moje pytanie brzmi:

-czy to jest kwestia wykasowania jakichś błędów i ewentualnie jakich?

-czy adaptacja nowego zaworu do sterownika przez wpisanie jakiegoś kodu....

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano
Witam najpierw podłącz pod kompa i wykasuj błędy. Jeżeli to nie pomoże to przejrzyj układ czy gdzieś nie dostaje się dodatkowe powietrze. Może to też być wina EGR nie zaszkodziłoby przeczyśćić. A jak tam z wymiana filtrów.
Opublikowano

Napisze coś więcej:

-układ recylkulacji spalin wykluczam gdyz sie nim juz bawiłem czyściłem, a nawet zaslepiałem i nie miało to wpływu na pracę auta

-filrty wymieniome jako pierwsze

-wylkuczam układ zasilania powetrzem sprawdzałem

jestem przekonany że problem leży w układzie paliwowym troszkę go diagnozowałem w trakcie występowania problemu z obrotami spada Cisnienie na listwie CR z 300 bar na 150-115 bar, wykluczyłem także układ niskiego ciśnienia napiecie na pompie progowej jest cały czas no i mierzyłem ciśnienie na zasilaniu i powrocie, a analizujac układ wysokiego ciśnienia sa dwa zawory regulujące ciśnienie na listwie i na pompie no i czujnik ciśnienia i wtryski, czujnik jest ok, wtryski sprawdzone przelewy ok, takze zostały tylko te dwa zawory na listwie i na pompie, na listwie wymieniony nic nie dało na pompie wymiana dała pozytywne skutki jeśli chodzi o pracę na wolnych obrotach ale jest problem że na wyrzszych obrotach zaświeca się kontrolka DDE i silnik wchodzi w tryb awaryjny. osobiscie myślę że trzeba by go zakodować do sterownika ???? NO I MOJE PYTANIE BRZMI CZY NA PRAWDĘ TRZEBA TO9 ROBIĆ?? myślę że nuie długo to sprawdzę !!