Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

czy ktoś z Was ma pomysł co się może dziać z moim MK4? Problemem jest to, że w ogóle nie chce czytać płyt, ani z mapami ani z softwarem. Próbowałem oryginalnych map DVD-DL, DVD-R, DVD+R, CD-R nagrywanych z najróżniejszymi prędkościami przy użyciu ImgBurn i Alcohola. Ogólnie poszło mi chyba z 50 płyt :duh: Wgrany mam obecnie soft ver32 (czyli SW 4-1/01)

Poza tym MK4 działa dobrze, tzn na wyświetlaczu navi normalnie się wyświetlają wszystkie menu itp, mogę włożyć płyty i wysuwają się po naciśnięciu przycisku. Tylko po prostu nie chce żadnych płyt czytać. Myślałem że to laser więc zmieniłem samodzielnie na nowy, ale nie pomogło. Wtedy zmieniłem jeszcze raz na kolejny nowy i też nic - więc zakładam że to nie wina lasera (raczej niemożliwe żebym kupił dwa uszkodzone lasery).

Poza tym raz na jakiś czas (raz na parę dni) udaje mu się odczytać płytę CD, ale szybko znowu przestaje odczytywać. Komunikaty jakie mam na wyświetlaczu to "No CD/DVD in navigation computer" oraz "Error reading CD/DVD" Oczywiście w obu przypadkach płyta jest włożona. Dodam jeszcze że wszystko zaczeło się ze dwa miesiące temu - wcześniej czytał płyty CD bez problemu a DVD tylko oryginalne.

Jeśli ktoś ma jakieś podpowiedzi, bede wdzieczny