Skocz do zawartości

Tuning silnika 1.6 m40b16 90r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym wiedzieć czy jest możliwość wyciśnięcia jakiś dodatkowych koni z tego silnika lub czy jest ewentualny sens inwestowania w niego.Może jakiś czip?Swap nie wchodzi w gre :P

BMW 316i 90r :)

Opublikowano
Nie wyciagniesz z tego silnika dodatkowej mocy w rozsadnym pieniadzu Sensownosc mdzenia rowna zeru :twisted:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Swap nie wchodzi w grę??? Najlepszym wyjściem jest Swap, najtańsza opcja to m42b18 czyli dobre 318is( 136km). Wzmacnianie m40?? Możliwe ale jak wspomnial m-technic jest to kosztowne. Chip??? nie wierz w te bajki z allegro o przyrostach rzędu 40koni z chipa za 50pln. Chipowanie wolnossącego silnika nie ma sensu bez obróbki silnika (polerowania kolektora ssącego, ostre wałki lepszy dolot i wydech, większe gniazda itp). Taki chip nic Ci nie da po za lepszym samopoczuciem lub poważna awaria silnika. Jak wspomniałem, m42 jest najlepsza i rozsądną alternatywą nic wypociny z m40.
Opublikowano

j/w lepiej od is-a oczywiście wraz z wiązką i sterownikiem silnika, opcja tańsza niż tuning no i wytrzymałość. Jeżeli zależy Ci na przyspieszeniu to dodatkowo zmień most na dużą głowę o przełożeniu 4.45 szybko nie pojedziesz ale szybko przyspieszysz.

Nie wiem co do skrzyni ale chyba też trzeba zmienić ale na ten temat się wypowiedzą ci którzy to przerabiali.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
o swapie IS jest na forum sporo, nawet sam sie pytałem. Skrzynia zostaje, pozostaje tylko wiązka, sterownik, zamocowanie cewek (inne cewki niż w m40.) oraz ewentualne wzmocnienie układu ham. A i jest mała przeróbka wydechu.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.