Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanko odnośnie sprężyn przednich, mam seryjne i chce przód trochę obniżyć. Mam BMW E36 2.0 vanos z roku 1993.

Znalazłem spręzyny sportowe na przód od E36 1,8 z roku 1994.

Czy te sprężyny będą pasować? i bedzie wszystko ok?

Bo coś mi się o uszy obiło że przy motorze od 2,0 w góre są inne jak od 1.6-1,8.

____

Proszę o poprawne tytułowanie tematów w przyszłości, albo będę zamykał. Proszę przeczytać format na górze działu. mattiss

Opublikowano

Tak. Tutaj chodzi o silnik i jego masę. R6 jest cięższy i potrzeba innych sprężyn niż w R4. Jeżeli chcesz obniżych auto z R6 o 40mm i takie sprężyny weźmiesz z modelu z silnikiem R4 to siądzie ci niżej niż te 40mm. Ja np teraz szukam sprężym które mi obniżą 50mm lub tez kupię takie które obniżają 60mm tylko że od R6 a mam R4 i powinno wyjść na to samo.

Reasumując, sprężyny z R4 do R6 będą pasować lecz obniżą bardziej auto niż jest ich zastosowanie.

Opublikowano

A co w moim przypadku będzie korzystniejsze dla buni.

Fioletowe (-20,-30mm) od 318

czy

czerwone (-40) od 320

Opublikowano
Jeżeli chodzi o kolor, a masz do wyboru to tez jest ważny. Nie wiem dokładnie jak to jest ale kolor świadczy o twardości sprężyny. Ja mam -40mm zcerwone JAMEX i podejżewam że te co masz na oku z 320tki czerwone 40mm obniżą auto tak samo jak i moje. Te fioletowe z 1,8 -30 mogą w twojej 320tce mogą wyglądać tak jak byś włożył te czerwone -40 od 320tki. Tak samo może osiąść a wydaje mi się że będzie mietszy, bo chyba fioletowe są miętsze.
Opublikowano
Tak fiotetowe są bardziej miękkie. W cześniejszych moich BMW miałem właśnie fioletowe. I wydawały mi się super ( obniżony z zachowaniem min. komfortu) dlatego jestem bardziej za fioletowymi. Ale czy jak bedzie bardziej miękki to nie przyryje mi dziobem na wybojach?
Opublikowano
Nie powinno. Znam kolesia kóry ma obniżenie 60/50 i nie nażeka. Chyba ze jakies pole to już marudzi. Ja chcę teraz zasadzić przód właśnie -50mm i będę pewny że niebędzie ocierać. Jedyne co to musiał byś uważać na garbach jak miał byś komplet osób w samochodzie. Nie wiem jakie masz u siebie garby u nas sa długie i wysokie z kostek brukowych