Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jestem tu nowy.wcześniej tylko czytałem i wiele się dowiedziałem od was.Dzięki :lol: mam e46 320d 136km 98r. i problem jak w temacie.dużo oleju na osłonie silnika i pokrywie zaworów no i plama w garażu pod samochodem.przeczytawszy chyba wszystko o odmie wymieniłem ją na kompletną nową i problem jak ręką odjął.(stary filtr był 3 razy grubszy od nowego,chyba nigdy nie wymieniany)teraz po zrobieniu ok.3000km znów to samo.Czy to możliwe żeby olej wywalało przez odmę na wierzch silnika?czy odma mogła się zatkać w tak krótkim czasie? czy przyczyna to co innego?
Opublikowano

ja też tak miałem i u mnie to było z powodu nie szczelnego korka wlewu oleju a jak to wymieniłem to jeszcze musiałem wymienić uszczelkę pod pokrywą zaworów bo mi olej do gniazda wtrysków się dostawał i potem moczył pokrywę zaworów i teraz wszystko suche.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
korek wymieniłem jako pierwszy,powodem wycieku była dziura w pokrywie zaworów, ktoś wcześniej wyciągał wtryski i na jednym nie było miedzianej podkładki, spaliny wypaliły dziurę przy wtrysku i uszkodziły uszczelkę. Co dziwne nie było tego słychać. Wymiana uszczelki, spawanie pokrywy, komplet nowych podkładek pod wszystkie wtryski i przy okazji sprawdzenie(na szczęście są ok) no i wreszcie sucho.