Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam na oku bmw e46 325 2001 rok m54 z uszkodzonym silnikiem. Chcialbym sie dowiedziec co oprocz silnika trzeba by bylo zmienic? Czy ktos robil swapa z tego silnika? W 328 wiem ze trzeba kpl silnik, wiazki, komputery, ews , stacyjki. A jak jest tu? Teoretycznie jest to ten sam silnik tylko z wieksza pojemnoscia, czy osprzet ten sam? Czy trzeba komputer zmieniac, czy wystarcyzlo by przeprogramowac z 3.0?
Opublikowano
325 to twz wlasciwie ten sam silnk z inna pojemnoscia :mrgreen: Komputer z ews i pestka musi byc zestawem wymieniany

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Teoretycznie nato wyglada, a czy ktos takie cos robil? Jak to wychdozi w praktyce?

Czy ktos sie takim czyms zajmuje i moglby sie tego podjac? Jak tak jakie koszty? Najlepiej z czesciami?

Opublikowano
Koszt robocizny to ok 1000 zl z czesciami to zalezy jak sie uda wyrawc silnik i czy skrzynia ma zostac twoja 5 czy zakladamy 6 biegowa :mrgreen:

Opublikowano
Silnik goly ok 3 tys, kwestia co jeszcze. Skrzynia zostala by 5tka, lepiej jedzie na 400metrow- sprawdzone:). 6 tka na trase ekonomiczna ale w sprincie sie nie sprawdza. Po 11nastym jade to przywiezc z niemiec, to bedzie mozna sie zato wziasc.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepne sie pod temat

Czy skrzynia z M3 podejdzie pod silnik 3.0 mowie tutaj o e46 oczywiscie

Dzieki za info

.....When you are leaving skid marks between corners, this means that you have enough POWER....
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś konkretnie powie co jest potrzebne w swapie e46 2001 325 m54 na 330 m54.

Czy skrzynia, sprzegło i tylny most z 2.5 M54 wytrzymają z silnikiem 3.0 M54 ?

A jak nie, to czy kupić cały zestaw skrzynia-most, a jak skrzynie to jaką czy 5 biegową( do 09/2003) czy 6 biegową (od 03/2003) ?

Opublikowano
Most z 2,5 wytrzyma skrzynia tak samo sprzeglo nie jestem pewien czy to 240 mm czy 228 lepiej dac 240 i miec spokoj

Opublikowano

Powiem krótko i na temat co jest potrzebne do swapu 325 2002r na 330 2002r:

1. Silnik (może być też "anglik")+ komputer+ skrzynia 5 biegowa w komplecie (węże, paski, chłodnica itp.-pasuje)

2. EWS (imobilajzer) + "pestka" lub wnętrzności z kluczyka (który da się przeprogramować pod swoje auto)

3. Wał napędowy

4. Tylny most ( do którego da się przełożyć wyjścia na półosie z 325- wtedy półosie pasują)

5. Tłumik z klapką+ elektrozawór ( trzeba podłączyć się w kompa i zamontować wężyk podciśnieniowy-"prosta sprawa")

Reszta to chęci, dwa dni i po robocie.

PS. Ktoś zainteresowany SWAP-em BMW w okolicy Jędrzejowa (Świętokrzyskie), kontakt na PW.