Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

na początku pragnę wspomnieć, że jestem nowy, więc chciałem Was wszystkich serdecznie powitać moim pierwszym postem. :)

Otóż mam takie nurtujące mnie pytanie... Czy w X6 istnieje jakiś system bezpieczeństwa, który jest w stanie niemal całkowicie unieruchomić auto w razie jakiegoś błędu? Dokładnie chodzi mi o sytuację, kiedy podczas jazdy kierowca odepnie pas bezpieczeństwa. Słyszałem od znajomego historię, że właśnie przez taką sytuację pewna osoba rozbiła nowiutkie X6. Wyglądało to w ten sposób, że ta osoba podczas jazdy (jako kierowca rzecz jasna) odpięła pas bezpieczeństwa, po czym auto 'zwariowało' wchodząc w jakiś tryb awaryjny i zanim jeszcze zdążyła go zapiąć, to już wyleciała z drogi... Ponoć sprawa działa się przy dużej prędkości, reszta szczegółów nie jest mi znana.

Włożyć to między bajki, czy jednak jest w tym prawda?

Opublikowano

Ta opcja nazywa się "seatbelts fastening teacher" - z grubsza polega to na tym, że jak nie zapniesz pasów, to daje Ci nauczkę w postaci wizyty w przydrożnym rowie. Idea jest taka, żeby kierowca oduczył się niechlubnego zwyczaju jazdy bez zapiętych pasów.

;)

Nigdy o czymś takim nie słyszałem... Na pewno jest "brzęczek" i komunikat na ekranie i-drive ewentualnie head-up'ie.

Sprzedam Hondę Civic Sport 1.4, salon PL, bezwyp., I właściciel, 80 tys. km - info PW
Opublikowano
odpinam i zapinam pasy często w czasie jazdy - nic się nigdy nie działo, opowieść wydaje się być wyssana z palca, na największym forum o X6 w USA nikt nie wspomniał o takim zdarzeniu
Opublikowano
Tak też mi się wydawało, że to misterna bajka, a przyczyna rozbicia tej X6 była inna. Dziękuję koledzy za utwierdzenie mnie w tym przekonaniu. :)