Skocz do zawartości

316i Compact M43 i dziwne stukanie z okolic silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od kilku dni zauważyłem dziwny problem. Po kilku minutach jazdy przy dodawaniu większej ilości gazu na 2 i 3 biegu słuchać lekkie postukiwanie z okolic silnika (kilka pustych dźwięków) na 4 i 5 tego nie ma, jak powoli go rozpędzam to nic się nie dzieję. Olej Elf 15W 40 na tego typu oleju jeżdżę już drugi rok, co może być przyczyną takich objawów. ?

Opublikowano
przebieg 210 tys, sama praca silnika jest ok dopiero przy mocniejszym dodaniu gazu pojawiają się te problemy tak sobie teraz myślę że to może łańcuch stuka. Ale w zeszłym roku przy naprawianiu uszczelki pod głowicą sprawdzany był łańcuch było ok od tamtej pory przejechałem może z 10 tyś.
Opublikowano

problem wyeliminowany, podczas gdy wymieniałem sobie sondę lambda podczas jej odkręcania poluzowało się skorodowane przednie mocowanie wydechu i przy większych obrotach postukiwało. Wymieniłem mocowanie i zero szmerów, także sparawa wyjaśniona

pozdrawiam