Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!Mam pewien problem z Automatyczną Skrz. biegów a dokładnie z elektroniką (chyba) BMW X5 2002r.diesel.

Problem zaczął się wczoraj - jadąc do Berlina autostradą ze śred. pręd.ok 140 km/h w deszczu w pewnym momencie zaczęła mrugać nie regularnie literka D z licznika , potem zniknęła całkiem a potem zaczęła wskakiwać 5 , 5 z 4 - przy czym skrzynia pracowała całkowicie normalnie tylko te wskazania na liczniku durniały.Nie zaświeciła się takżę kontrolka trybu awaryjnego skrzyni (żółte słoneczko z wykrzyknikiem).Samochód zachowywał się normalnie , żadnych szarpnięć , spadku mocy itd.Po dojechaniu do Berlina i 2 godz.postoju uruchomiłem auto. Na liczniku nie było literki P tylko 54 , po 5 sek. pracy silnika zniknęła 4 została tylko 5 a po chwili wskoczyło P.

Zaczęłem przełączać drążkiem na R lub na N lub na D i skrzynia super reagowała ale na liczniku dalej głupoty.Dodam żę po odpaleniu zaświeciła się kontrolka trybu awaryjnego skrzyni , ale ona chodziła bez zastrzeżeń.Dojechałem do domu bez problemu (trasa ok. 200 km).

Po powrocie pojechałem do miejscowego elektryka dysponującego kompem i programem do BMW. Stwierdził zawarcie na plusie , i jeszcze 2 błędy związane z prądem i jakby zwarciem (pasowało by bo jechałem w deszczu).Elektryk jednak nie chciał podjąć się grzebania bo nie wiedział gdzie jest moduł sterujący .Po kilku odpaleniach i tryb awaryjny zgasł i po jakimś czasie znów się zapalił.Skrzynia cały czas pracuje super.POMOCY !!!! Co to możę być i gdzie z tym uderzyć do ASO czy do tych co automaty naprawiają.Elektryk wstępnie ocenił że to gdzieś przewody dostały wody i robią zware (możę zmurszały po zimie ).Gdzie szukać przyczyn ?????? Z góry dzięki !!!!!!!!!!

Opublikowano
Najprościej chyba byłoby odstawić samochód do jakiegoś ciepłego, suchego garażu żeby wilgoć odparowała i zapalić na sucho. Skoro mówisz że skrzynia pracowała bez zmian to raczej nie przeszła w faktyczny stan awaryjny choć z tego co opisujesz wszystkie wskazania na to wskazują. Nie sądzę żeby elektronika była tak "mądra" żeby za wczasu informowała że asb się kończy. I jak już to raczej pojechałbym z tym do gości którzy narabiają ze skrzyniami bo w ASO to się nasłuchasz mądrości panów speców po czym pewnie stwierdą że właściwie to nie wiadomo jaka jest przyczyna. Powodzenia