Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam e91 320d od jakiegos czasu na krótkim postoju np. na światłach, dostaje mi się zapach spalin do kabiny auta, dodatkowo auto wpada w nierównomierne drgania.

Przy przebiegu 160tys zapaliła mi się wymiana DPF. Przy usuwaniu innych komunikatów wywaliłem komunikat na temat filtra. Dodam że zapach spalin jest bardzo specyficzny i mega śmierdzący.

Zauważyłem też że auto wpada w drgania dopiero po zagrzaniu silnika. Czy wymienione problemy mogą wiązać się z brakiem wymiany filtra DPF? Może jakaś podpowiedz gdzie i co sprawdzić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam rozumieć, że skasowałeś komunikat o DPF ale z samym DPF (wymuszone wypalenie, ew. wymiana filtra) nic nie robiłeś?

Jeśli tak, wydaje mi się, że problem dotyczy wlaśnie DPF.

Pzdr.

Opublikowano

Tak skasowałem komunikat DPF, ale nic z tym tematem już nie robiłem.

Czy ma sens wypalanie? Jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić?

Czy ktoś robił już wycinanie filtra?

Pozdrawiam

Opublikowano

widzisz kolego, błąd komputer wywala nie tylko wtedy kiedy nudzi mu sie siedzieć tam samemu pod maską i biedaczek nie ma co z sobą zrobić. Wywala raczj tylko wtedy kiedy jest problem. O ile mógłbys sobie skasowac przegląd filtra kabinowego i dalej bez większych problemów jeżdzić autem tak w przypadku filtra DPF jeśli masz komunikat, ze jest zapchany czym prędzej bym z tym coś zrobił. Dodatkowo tak jak piszesz objawem zapchanego filtra może być pełno sadzy w komorze silnika a dławione spaliny moga doprowadzić do uszkodzenia turbiny.

Podjedź czym prędzej do dobrego warsztatu specjalizującego sie w BMW i zrób serwis filtra DPF polegający na wymuszonej procedurze wypalania zawartości. Powinno pomóc. Jeśli nie pomoże to zdarzały sie przypadki, ze po kilkukrotnym powtórzeniu tej procedury dopiero filtr sie wypalił. Jeśli i to sie nie powiedzie to wchodzi w gre czyszczenie mechaniczne/ręczne. Są już do tego preparaty

http://www.tunap.com/pl/nowoci/czyszczenie-filtra-czastek-stalych-dpf.html

a jeśli i to nie pomoże to pozostaje wymiana filtra na używke lub na nowy.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Jutro jestem ustawiony z człowiekiem (serwis), który ma się tym zająć. A zacząć ma od wymuszonego wypalania.

Jeżeli to nie pomoże, to raczej wytne to dziadostwo.

Będe pisał o efektach na bieżaco.