Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,mam problem z ladowaniem w e39: zaczelo sie od tego ze rozladoawl mi sie akumulator(moj blad niedomkniete drzwi),wiec go naladowalem i okazalo sie ze po podlaczeniu do auta +do+ -do - auto warjuje (wlaczaja mi sie same wycieraczki,otwieraja szyby,swieca wszystkie zewnetrzne swiatla) wiec podlaczylem odwrotnie i wszystko jest ok ale nie dziala klimatronik i radio oraz pali sie kontrolka ladownia,przejechalem 2km :shock: i rozladowal sie akumulator i lipa.Rece opdaja jak cos wiecie prosze pomozcie z gory wielkie dzieki pozdoro
Opublikowano
najprawdopodoniej naładowałeś akumulator odwrotnie i nastąpiło przebiegunowanie akumulatora,tzn tam,gdzie normalnie był plus teraz jest minus i odwrotnie.Zdarza sie to kiedy akumulator jest rozładowany do zera i podłączymy go jak sie nam podoba.Jeżeli w tej chwili tez miernik pokazuje zero na akumulatorze ( jeśli nie,to go rozładuj np żarówką ),to nalezy go naładowac jeszcze raz pamietając,aby plus/+/ z prostownika podłączyć do minusa/-/ akumulatora,a minus/-/ prostownika do plusa/+/ akumulatora.Po pełnym cyklu ładowania ponownie podłącz akumulator do auta.Powinno być ok,ale nie wiem czy czegos nie popsułeś po tej Twojej "akcji"( chociaż wydaje mi się,że powinny być jakieś zabezpieczenia przed takim wypadkiem w aucie)......,no cóż,powodzenia zyczę....
Opublikowano

witam Floyd miales racje z tym akumulatorkiem :D ,wielkie dzieki stracilem ladownie i chyba radyjko padlo :( POZDRO

fakt yle mialem ustawione klemz w prostowniku :duh: