Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wymieniłem olej w skrzyni biegów moje BMW to 750 iA z roku 1995 zwykły automat nie steptronic.

Mam otóż taki problem po tej wymianie skrzynia zaczęła dziwnie gwizdać tak jak by jakieś łożysko było słychać. Biegi wchodzą ładnie nic nie szarpie itd. Wyczytałem kiedyś tutaj na forum że ktoś miał też podobny problem i dolał oleju i było ok ale u mnie się już "podobno" ( tak twierdzi mechanik) nie da dolać bo jest full. Gdzie szukać przyczyny ? Czy zmienić mechanika ??

Pozdrawiam

...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano
Czy po rozgrzaniu, trochę mniej hałasuje, może wandler Tobie pada, dostaje złe momenty , podłącz do kompa i powinno wyjść.
Opublikowano
Tak ucisza się trochę ale jednak jeszcze to słychać..no będę musiał tak zrobić..Pozdr
Opublikowano
a jakiem masz konkretnie objawy, w jakim modelu? Czy jak odpalasz silnik to ze skrzyni słychać dźwięk podobny do zepsutego łożyska i czy po rozgrzaniu dźwięk przycicha, i słychać go przy wyższych obrotach? jeśli tak to prawdopodobnie to co napisałem wyżej, proponuję podjechać do serwisu żeby podłączyli kompa, i sprawdzili skrzynie.
Opublikowano

Model skrzyni to 5HP24 najgłośniej słychać kiedy zapalę samochód po nocy kiedy się nagrzeje skrzynia gwizd cichnie lecz dalej występuje , gwizd wydobywa się ze skrzyni , na wyższych obrotach wydaje mi się że nie występuje chyba że nie słysze. Co to jest ten wandler ??

Pozdrawiam

Opublikowano
mam dokładnie taki sam objaw po rozgrzaniu gwizd się ucisza ale jednak jest...
Opublikowano
Wandler to sprzęgło hydrokinetyczne. jeżeli naprawdę macie uszkodzone sprzęgła, to będzie już tylko gorzej, zacznie chodzić coraz głośniej, i szarpać aż w końcu nie wytrzyma presji ...,
Opublikowano
czyli nic nie da się z tym zrobić i po prostu czekać jak padnie skrzynia...
Opublikowano
chcę dodać że stało się to po wymianie oleju w skrzyni...
Opublikowano
i słychać to przy większych obrotach
Opublikowano
a podłączałeś samochód pod kompa? Do póki nie podłączysz nie będziesz pewny. Ja nie czekałbym aż skrzynia padnie tylko ją naprawiał, bo potem wiesz co masz, a jak kupisz skrzynie od jakichś polskich biznesmenów to może się okazać ze to kasa wyrzucona w błoto.
Opublikowano
błąd skrzyni jest dokładnie błąd o numerze A01