Skocz do zawartości

M50TÜ-B20 a M52-B20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mialem e36 320 i 1992. tam byl chyba silnik M50TÜ-B20. teraz nosze sie z zamiarem kupna e36 328. tam juz jest silnik M52. jaka jest roznica miedzy tymi silnikami? juz abstrahuje od mocy. ale co zmieniono w konstrukcji?

pzdr

abc.

Opublikowano
W M50 masz zeliwny blok a m52 aluminium M52B28 jest fabrycznie zdlawiony przez kolektor dolotowy Ogolnie konstrukcyjnie najwieksza roznica jest material bloku reszta to prawie to samo Lekko dopieszczona ale blok aluminiowy to ewidentny minus

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
ok, dzieki. a dlaczego blok z aluminium to minus? mniej wytrzymaly?
Opublikowano
Duzo mnie i bardziej podatny na przegrzanie pozatym kazde odkrecenie glowicy moze wiazac sie z wymiana bloku bo gwinty latwo sie zrywaja remontu bloku nie oplaca sie robic poprostu

Opublikowano
no ale z tego co piszesz, to ostatnim silnikiem polecanym by byl M50TÜ. a z tego co wiem, to tam to juz tylko 325 (chociaz moc prawie ta sama), ale juz tylko do 1995 roku robiony, tak?
Opublikowano

M52B28 jak najbardziej polecam ale pod pewnymi warunkami:

1: Wiesz od kogo bierzesz i ze silnik nie byl przegrzewany

2: Kupujac mierzysz kompresje

3: Przebig maks to 250 tys wiecej juz bym niebral

Jesli trafisz na egzemplarz to bedziesz zadowolony ja szukalem ponad rok i dalem se spokoj Kupilem ruine do remontu

Opublikowano
M52B28 jak najbardziej polecam ale pod pewnymi warunkami:

1: Wiesz od kogo bierzesz i ze silnik nie byl przegrzewany

2: Kupujac mierzysz kompresje

3: Przebig maks to 250 tys wiecej juz bym niebral

Jesli trafisz na egzemplarz to bedziesz zadowolony ja szukalem ponad rok i dalem se spokoj Kupilem ruine do remontu

ok, dzieki za info. ja, jesli sie juz zdecyduje, to chcialbym 97-98. w szwajcarii szperalem co nie co, i mozna tak za 9000 CHF juz kupic cos z przebiegiem do 150.000. jak franek spadnie do 2.4, to jade:)