Skocz do zawartości

3.0d (184KM) 2000r - oznaczenie turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Skończyła mi się turbina w e39 (ponad 210 000 na niej zrobilem :wink: ). Zadzwoniłem do firmy, która handluje nowymi turbosprezarkami. Tam chcieli ode mnie jej oznaczenie. Niesty nie wiem jakie ono jest. Gdzie moge je znalezc? Czy po nr VIN da sie to okreslic jakos? Czy moze wszystkie 530dAt (184KM) z 2000roku mialy montowane te same turbiny i jakie bylo ich oznaczenie ?

Orientuje sie moze kots jaki jest orientacyjny koszt (bo w ASO zaspiewali 8500 :lol: ) ?

Dzieki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

podaj ostatnie 7 cyfr VIN to sprawdze w katalogu co powinno w Twojej becie siedziec. Jak bys mogl to podaj namiary na ta firme.

Pozdrawiam

Opublikowano
No wiec w dowodzie jest:

GS93456 albo

6S93456 (bo niewyraznie mam napisane).

...

Masz "GS..." (ja mam lepszy wzrok ;) :mrgreen: )

E39 kombi, 530d, 7/2000 ;)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Witam!

Przerabiałem trzy tygodnie temu ten sam temat - padła mi turbina po 220 tys. U mnie był to Garrett (oczywiście zmienna geometria) - E39 3.0d z 1999. Zamontowałem regenerowaną - gwarancja 12 miesięcy, kupioną w Motoremo Burzyńscy z Iławy (wysyłka DHL, bardzo sprawnie działają). Chciałem moją reperować u nich (tym głównie się zajmują), ale była zbyt porozwalana wewnątrz.

Zapłaciłem za tę regenerowaną 2200 brutto. Proponowali mi też nową fabrycznie, jeśli dobrze pamiętam - około 3600 brutto. Aha - najpierw chcieli za regenerowną 2800, ale spuścili.

Sprawdziłem potem na komputerze u mojego mechanika, jak sobie radzi nowa turbinka - wyszły rewelacyjne parametry! - POLECAM! :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam!

Przerabiałem trzy tygodnie temu ten sam temat - padła mi turbina po 220 tys. U mnie był to Garrett (oczywiście zmienna geometria) - E39 3.0d z 1999. :D

Kurczę!!!

Daje mi to do myślenia! Ja moim E39 3.0d z 2000 roku mam przejechane 223 tys. i jest wszystko OK! Obym nie wywołał wilka z lasu :-) Za to mojemu koledze w takiej samej bejcy tylko z 2002 roku przy dużo mniejszym przebiegu - padła dwa dni temu!

Chyba powoli muszę się szykować na wydatek!

A co sądzicie, żeby nimo tego, że wszystko jest jeszcze OK, to przy tym przebiegu oddać ją już do sprawdzenia??? Może to będą niższe koszty niż czekanie aż padnie?

Opublikowano

a'propos trwałości turbinki - szef zakładu, w którym oddałem moją do naprawy, powiedział, że standardowo powinna obsłużyc około 500 tys. km przez regeneracją - i jak wcześniej się kończy, to jest to wina sposobu jej używania, a szczególnie nie wychładzania jej po jeździe (tj. autko powinno popracowac przed zgaszeniem silnika bez załączania turbiny - ŁukaszPL dawqał naewt b. ciekawy link na turbo-timer, takie ustrojstwo automatycznie utrzymujące silnik w pracy odpowiedni jeszcze czas nawet po wyłączeniu stacyjki).

Z drugiej strony - koszt nawet regenerowanej turbiny, nie mówiąc o nowej, to min. 1200 zł więcej niż tzw. zestaw regeneracyjny (oczywiście firmowy, tj producenta turbiny) wraz z usługą jego założenia, wyważenia i ustawienia geometrii w zakładzie który polecałem. Więc dopóki nic się nie dzieje jeszcze i jest czas na profilaktykę regeneracyjną - to ona na pewno wychodzi taniej.

Ale decyzja i tak trudna - zależy jak jeździłes ty i ewentualni poprzednicy twoim autkiem...

Powodzenia :hand:

Opublikowano
Witam wszystkich :8) ! Znalazłem ogłoszenie na temat bmw 530d i właściciel podał że ma 110 kw\150ps :jawdrop: osobiście nie słyszałem o takim silniku, wiem że jest 183ps i chyba 193. jeszcze jedno pytanie jaki z silników jest mniej awaryjny 525 tds, 530 d czy 528i?