Skocz do zawartości

potrzebna rada, zawieszenie e36 320 cabrio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam.

mam e36 320i cabrio w M-sport pakiecie i chce trochę zmniejszyć prześwit przedniej osi, auto stoi na 16-to calowych felgach a opony sa 225/55. czy wystarczy wymiana samych sprężyn??jesli tak to jakie kupić, czy to kolorem się dobiera czy może w inny sposób??czy tez trzeba zmienić amortyzatory??

słyszałem juz wiele różnych rad i nie wiem co w końcu zrobić, nie chce żeby podczas jazdy była za twarda tylko siedziała trochę niżej no i oczywiście nie chcę stracić na prowadzeniu.

Edytowane przez SemperIdem
Opublikowano

Dolacze sie do pytania, problem jest w tym ze w moim trupowozie przod stoi wyzej niz tyl, chcialbym ja zglebic. Teraz pytanie, co rozumie sie przez okreslenia -40/-30 czy tam -60/-40? Jaki to jest stosunek obnizenia i wzgledem czego? Na allegro jest dostepne mnostwo roznych sprezyn, w jaki sposob mam wiedziec ktora wielkosc mnie usatysfakcjonuje?

W poldku nie mialem takiego problemu, kontowka, ciach dwa zwoje i jest gleba a tu problemik.

Opublikowano

Może ja coś napiszę bo zero odzewu. Panie "OZi" "-40/-30 lub -60/-40" W najprostszy sposób tłumaczenie to jak obnizy ci sie samochód -40 przód, -30 tył jest to miara chyba w milimetrach. CZyli o 4cm i 3cm. Prosciej nie potrafie. Tu równiez nie ma problemu, chcesz tnij orginalne zwoje sprężyny. Ale po co, skoro sportowe sprzezyny załatwia to za ciebie. To co utniesz to tu wstawisz sportowa sprężynę i masz to obniżenie. I w dodatku masz całą sprezynę. :8) mam nadzieję ze wytłumaczyłem :cool2:

Co do pytania Pana "SemperIdem" posiadasz kabrio, chyba z pzreznaczeniem bardziej lanserskim, ale nie wiadomo. Jeśli ma to ladnie wyglądac kup felgę 17 i jakis gwint. Wtedy bedziesz mógł regulować wysokość wedle uznania, skoro kabrio to nisko. Lub zwykłe zawieszenie choćby to -60/-40 przy feldze 16 zejdziesz naprawde nisko. I moim zdaniem zmień opony 225/55 to jakis balon a bemka stoi pewnie jak koza. Nie wiem jakie masz seroki te felgi ale proponowałbym ci na przód 205/40-45, A na tyl min 215/40-45. Osiagniesz niezły efekt. ja miałem przy swojej 16 z takimi oponami i dosłownie ciągła się po ziemi. Oczywiscie wtedy zaczyna sie zabawa w wyapywanie i omijanie dziur na drogach.

Cabrio fajna sprawa ale pamietaj grunt to nisko i szeroko.... :cool2: pozdro